Нанков обяви, че има готов механизъм за рестарт на държавната програма за саниране

Това е важна програма, но първо трябва да има обществен дебат, каза той

Нанков обяви, че има готов механизъм за рестарт на държавната програма за саниране

Снимка: Economic.bg/Архив

2771 ~ 2 мин. четене

Имаме готов механизъм, по който да продължим действието на Националната програма за енергийна ефективност. Тази програма обаче първо трябва да се подложи на широк обществен дебат и да постигнем както политически, така и обществен консенсус. Така коментира зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството, Николай Нанков в ефира на bTV, искането на Камарата на строителите за връщане на държавната програма за саниране.

„Да, важна e програмата за саниране, но трябва да я подложим на обществен дебат. Знаете какъв беше ефекта от нея. Тя дава възможност и за заетост на много малки и средни регионални компании, защото ако при големите инфраструктурни проекти участват основно най-големите фирми, то тук са малките и средните“, каза Нанков.

Вчера Камара на строителите проведоха среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която настояха са връщане на държавната програма за саниране. Като причина те изтъкнаха, че строителството и конкретно въпросната програма са „ключът“ към излизането на страната ни от кризата и справянето с безработицата.

Припомняме, че в Националната програма за енергийна ефективност държавата наля 2 млрд. лв. за саниране на 2200 блока. В последствие обаче Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри множество нарушения, свързани с картели между фирми, участващи в програмата. Също така имаше голям брой свидетелства за некачествено поставяне на изолацията, която понякога биваше издухвана от вятъра заради липса на поставени крепежни елементи. А много експерти коментираха, че цените на квадрат, при които се сключват договорите за саниране, са нереално високи и не кореспондират с пазарните реалности.

Миналата година антимонополният орган глоби с 398 хил. лв. 27 фирми, за които е доказал, че са участвали в картел.

По отношение на другото искане, което строителите вчера отправиха към премиера, а именно промяна в наредбата, която забранява всякакви строително-мантажни дейности между 14-16.00 ч., Николай Нанков не заяви дали подкрепя тяхното искане, но каза, че наредба се променя единствено след обществено обсъждане.

Коментари: 0