НАП отчете рекорден ръст на приходите си през 2019 г.

Изпълнителният директор Галя Димитрова отбеляза, че ръстът на приходите на ведомството изпреварва този на БВП

НАП отчете рекорден ръст на приходите си през 2019 г.

Агенцията ще продължи да работи за повишаване на общественото доверие и по-справедлива бизнес среда, заяви директорът на агенцията Галя Димитрова (в средата)

Снимка: Economic.bg/ Архив

2297 ~ 1 мин. четене

Националната агенция за приходите (НАП) е отчела рекорден ръст на приходите си през 2019 г. Те са се увеличили с 2.8 млрд. лв. спрямо постъпленията през 2018 г., което е с около 628 млн. лв. повече от планираното за миналата година, съобщи „Нова телевизия“.

Според данните на приходната агенция общите постъпления от данъци и осигурителни вноски за миналата година са били 23.9 млрд. лв. Данъчните приходи възлизат на 13.3 млрд. лв., като от данъка върху доходите на физическите лица в хазната са влезли над 3.6 млрд. лв.. Постъпленията от корпоративни данъци са 2.8 млрд. лв., а нетните приходи от ДДС възлизат на 6.8 млрд. лв.

Осигурителните вноски, постъпили в бюджета, са общо 10.3 млрд. лв., в това число 6.2 млрд. лв. вноски за държавното обществено осигуряване, 2.6 млрд. лв. здравно-осигурителни вноски и 1.5 млрд. лв. за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

По повод финансовия отчет на НАП изпълнителният директор на ведомството Галя Димитрова е отбелязала, че ръста на приходите на НАП значително изпреварва ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на България.

„Увеличават се както доброволно внесените суми, така и тези, акумулирани в производство по събиране. Ще запазим фокуса си към подобряване на общественото доверие и справедлива среда за правене на бизнес“, коментирала е Димитрова.

Коментари: 0