НАП проверява имотните сделки на властта

Приходната агенция отрече да са опрощавани просрочени задължения на „Артекс“ за 20 млн. лв.

НАП проверява имотните сделки на властта
Националната агенция за приходите (НАП) прави анализ на сделките на строителната фирма „Артекс“, при които представители на властта са придобили имоти под пазарната цена, съобщиха от приходната агенция за БНР. Оттам отказват да разкрият повече подробности около случая преди края на проверките.

От агенцията категорично отрекоха информацията, че са опростени просрочени задължения от 20 млн. лв. на фирмата, натрупани от неплатени данъци и осигуровки.

Експерти обясняват, че е възможно една имотна сделка да бъде изповядана на данъчната оценка, която често е много по-ниска от пазарната. Данъчната оценка играе ролята на минималната цена, която трябва да бъде платена за дадено жилище. Ако обаче купувачът е доплатил сума над данъчната оценка и тя не е обявена, вече става въпрос за укриване на данъци и такси.

Досега стана ясно, че имоти на ниски цени от "Артекс" са купили председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов, правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта и кумица на Цветанов Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов. Последните трима подадоха оставки.
Коментари: 0