Напрежението със Северна Корея удари щатските акции

Заедно с фондовите борси и щатската валута отстъпи пред основните си конкуренти

Напрежението със Северна Корея удари щатските акции
Щатските акции поевтиняха, след като отношенията със Северна Корея се изострят и това поражда напрежение на пазарите. Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 36.64 пункта до 22048.70 като най-губещ от списъка с компании беше Walt Disney. S&P 500 приключи деня малко под нивото на отваряне и достигна до 2474 пункта. Секторът на комуналните услугите записа най-голяма загуба, което доведе до понижение с почти половин процент от стойността на индекса. Nasdaq също изостана, след като загуби 0.28% и достигна до ниво 6352.33.

Въпреки нарасналия конфликт между двете страни, очакванията на пазарите са напрежението да намалее в следващите седмици. Негативните резултати се прехвърлиха отвъд Океана и немският бенчмарк изтри повече от 1% от стойността си като се спря на 12154 пункта, докато FTSE 100 достигна 7498 пункта, което е изоставане с 0.59 на сто от нивото на отваряне.

Заедно с фондовите борси и щатската валута отстъпи пред основните си конкуренти, и валутните двойки EUR/USD и GBP/USD поскъпнаха съответно с 0.04% и 0.08%. Спрямо швейцарския франк, доларът загуби повече от процент и валутната двойка се котираше на ниво от 0.9636 в края на деня.

Несигурността и напрежението на пазарите спомогнаха за поскъпване на златото, което  достигна до 1277.35 долара за тройунция, а среброто напредна с 3% и е на път да премине над важното ниво от $17 за тройунция. По-добрите резултати от очакваните при запасите на петрол доведоха до поскъпване на суровината с 1.50% до 49.71 долара за барел. Сортът  Брент се търгуваше за 52.75 долара с повишение от 1.39%.

Икономически данни

-    Организацията на петролните страни-износители ще публикува своята месечна оценка на петролните пазари в 14:00 ч. В него са включени данни за състоянието на световните запаси за юли.

-    от 11:30 ч. Службата за Национална статистика ще изготви данни за индекса на индустриално производство за юли като не се очаква някаква промяна, след понижението от 0.2% месец по-рано.


United States Oil Fund

След пробива на низходящата тренд линия на 9.70 предпочитанията към петролния фонд бяха за възходящо движение. От началото на август фондът консолидира и нагласите ни са да видим пробив над 10.25, което да поведе след себе си ново покачване към целта ни при $11. Индикаторът MACD реагира на страничното движение с лека корекция на високите стойности и ново възходящо пресичане в зоната над 0 ще подкрепи купувачите. Смятаме, че над 9.50 предпочитанията остават за покачване на цената, докато връщане под тренд линията ще възобнови поевтиняването.

USD/CHF

USD/CHF не успя да задържи възходящия импулс и поскъпването приключи на 0.9767, след което последва натиск от продавачите. Поевтиняването под 0.9710 доведе до допълнително понижение на долара до съпротивата при 0.96. След силното понижение очакваме пазара да бъде слабо волатилен, докато се успокои, след което ако цената се задържи под 50 периодната средна, да последва нова вълна на разпродажби.

XAU/USD

Златото напусна низходящия канал с пробив над линията на съпротива, което възобнови възходящото движение към ключовото ниво от 1300 долара за трой унция. Напрежението на световните пазари подпомага допълнително поскъпването на ценния метал. Може да има тест на пробива над линията на съпротива, но при следващо покачване на индикатора CCI над 100 очакваме ново поскъпване, което да надмине локалния максимум при $1278.

S&P 500

S&P 500 спря възходящото движение на 2490 пункта, откъдето последва силно разпродаване, което върна индекса до долната граница на ренджовото движение при 2460. Индикаторът RSI показва равновесие между продавачи и купувачи, което обяснява слабите движение. Допълнителна съпротива, която ограничава напредването оказва 50 периодната средна. Нужно е да видим раздвижване извън рейнджа, за да имаме повече яснота за вероятно бъдещо движение.
Коментари: 0