Офис площите в строеж в София се увеличават

Най-активни на пазара през второто тримесечие са наемателите от IT сектора

Офис площите в строеж в София се увеличават

Снимка: Economic.bg

568 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Обемът на офис площите в строеж в София през второто тримесечие на 2019 г. нараства. В момента се строят малко над 450 000 кв.м., които са предвидени за въвеждане в експлоатация до края на 2022 г. Още около 400 000 кв.м. са планирани за изграждане, но за тях все още няма разрешение за строеж и не са започнати строителни дейности, сочат данни на MBL. 

Увеличава се предлагането на модерни офис площи в София. От началото на годината пазарът на офис площи в столицата запази инерцията си и през второто тримесечие бяха въведени нови 23 000 кв., а нетно бяха усвоени 27 000 кв.м. В резултат делът на свободните офис площи се понижи с 9,1%. 

Търсенето на офис площи остава относително стабилно. Обемът на подписаните нови сделки възлиза на 20 500 кв.м, което е малък спад спрямо първото тримесечие на 2019 г. Най-активни на пазара са наемателите от IT сектора с 53% от новонаетите площи. 

Средните наеми през второто тримесечие останаха стабилни - при клас А офертните нива, с някои изключения, варират между 12 и 14 евро на кв.м, а при клас Б - между 8 и 11 евро на  кв.м. Очаква се през втората половина на 2019 г. наемните нива да останат без съществена промяна.  

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg