Нараства заплахата за тероризъм в ЕС

21 джихадисти са арестувани в България през 2015 г.

Нараства заплахата за тероризъм в ЕС

Продължава да се увеличава заплахата за тероризъм в държавите от Европейския съюз. Това е акцентът в годишния доклад ма "Европол" за ситуацията с тероризма. Най-големият източник на безпокойство за "Европол" продължава да бъде ислямистката заплаха. 

В доклада се посочва, че до голяма степен тревогата за полицейския орган идва от факта, че голям брой европейци са напуснали района на бойни действия в Сирия и Ирак през последните години, придобивайки ценен опит. 

Според Европол те наброяват около 5000 души, а паспортите им предимно са от страни като Великобритания, Белгия, Германия и Франция. 

Европол предупреждава в доклада си , че са възможни действия на крайно леви или десни радикални организации в Европа. 

През 2015 г. в България са арестувани 21 джихадисти. Данните на еврослужбата показват още, че най-пострадала от терористични атаки е Франция със 148 жертви и 350 ранени. Арестуваните там в обвинения в тероризъм са 424, като джихадистите са 377. 

В последните години използването на интернет от терористичните организации се е засилило изключително много. Групировките разполагат с добре организирани кампании за набиране на нови последователи и популяризиране на идеите си в социалните мрежи, се казва още в доклада. 

Коментари: 0