НАТО обгражда Русия с невиждани войски

Действието е отговор на струпването на руска армия и техника по западната граница

НАТО обгражда Русия с невиждани войски

НАТО укрепва източния си фланг със сериозни войски и създава инфраструктура за отвръщане на възможна руска агресия, съобщи Reuters.

В балтийските страни и Източна Европа се създават 4 бойни групи от близо 4000 души. Те ще бъдат подкрепени от 40 хил. войници от силите за бързо реагиране на НАТО. По думите му това е в отговор на разполагането на 330 хил. руски войници до западната граница.

Съставът на батальоните, които ще бъдат разположени в балтийските държави и Полша, беше окончателно приет на среща на министрите на отбраната на алианса. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг създаде нов пост – помощник по разузнаването, който ще отговаря за наблюдението на ситуацията по източните граници на блока.

„Ние не търсим нова студена война с Русия”, увери Столтенберг.

Експертен анализ показа неотдавна, че при сегашното състояние Русия би могла за не повече от 60 часа да превземе трите бaлтийски републики и всички варианти на НАТО да ги защити от окупация изглеждат обречени на провал.

„Само този месец Москва разположи балистични ракети в Калининград и отмени споразумение със САЩ за утилизация на плутоний”, обясни Столтенберг и обвини Русия, че продължава да подкрепя сепаратистите в Украйна.

Според НАТО ракетите в Калининград биха могли да ударят по Полша и балтийските страни, въпреки че организацията не коментира дали Кремъл е струпал ядрени глави.

Междувременно Литва пусна нова информационна брошура, с която инструктира населението си как да действа в случай на руско нахлуване. Тя съдържа подробни данни за въоръжението на руската армия.

В нея има и обяснение за действия при окупация, включително как се оцелява в дивата природа и как да се направи батерия от подръчни материали.

„Най-важното е гражданите да са информирани и да имат воля за съпротива – когато тези елементи са силни, агресорът по-трудно ще създаде подходяща среда за военна инвазия“, пише в отпечатаната в повече от 30 хил. екземпляра брошура.

Създадена е и гореща телефонна линия, на която гражданите могат да докладват, когато забележат някаква форма на шпионаж.  

Коментари: 0