Националистите внесоха предложението си за 300 лв. минимална пенсия

ПФ и „Атака“ предлагат да се индексират нагоре обезщетенията на всички 2 млн. пенсионери

Националистите внесоха предложението си за 300 лв. минимална пенсия
3926 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Националистическите политически формации Патриотичен фронт и „Атака“ са внесли в Народното събрание законодателни промени, които вдигат минималната пенсия двойно до 300 лв. Освен това ще бъдат преизчислени пенсиите на всички останали пенсионери, така че да се запази съотношението в размера на получаваните обезщетения за старост. Това става ясно от думите на зам.-председателят на ПФ Искрен Веселинов, цитиран от БТА. Тази промяна ще важи не само за хората, пенсиониращи се след 1 януари 2017 г., но ще бъдат преизчислени всички обезщетения за старост за годините назад.

Засега промените в Закона за държавния бюджет за 2017 г., които влизат между първо и второ четене, не са публикувани официално. По думите на  Веселинов разходите за бюджета от тази промяна ще бъдат около 800 млн. лв. Той се опитва да успокои критиците на това решение като обяснява, че около 200 млн. лв. ще се върнат в държавния бюджет под формата на данъци. Приход ще дойде по линия на ДДС, което държавата си начислява от харченето на тези пари, а 5% според него ще се влеят в бюджета под формата на други данъци като корпоративния.

Тази сметка обаче се различава значително от изчисленията, които представи по-рано финансовият министър в оставка Владислав Горанов. Още при споменаването на тази идея той обяви, че само от вдигането на минималната пенсия (тогава още не се споменаваше индексирането на всички други пенсии – бел. ред.) разходите за бюджета ще се увеличат с 1.25 млрд. лв.

Тази идея срещна критиките на много икономисти и финансисти, тъй като освен че натоварва бюджета и ще трябва да се увеличи дефицита, а от там и дълга на държавата, идеята поставя пенсионерите в неравнопоставено положение. Минимална пенсия, която сега е малко над 165 лв., се дава на хора, които са се осигурявали на минимален доход докато са работили. Ако тя бъде увеличена до 300 лв., а останалите пенсии не се вдигнат, тя ще бъде по-висока от обезщетението, което получават други хора, които са се осигурявали на доста по-висок доход през годините.

За да се поправи тази несправедливост, ще трябва да се индексират пенсиите на всички 2 млн. пенсионери. А това означава, че разходът за бюджета ще скочи драстично.

Веселинов обосновава искането на националистите с нарастващия среден осигурителен доход в страната. Неговите сметки показват, че от 2008 до 2015 г. средния осигурителен доход е нараснал с 82%, а в същото време пенсиите са нараснали едва с 25%. „Това означава, че има чувствително изоставане на доходите на възрастните хора и над 1 700 млн. пенсии трябва да се осъвременят“, каза той.
Подкрепи Economic.bg