40 години от полета на първия български космонавт

Годишнината ще бъде отбелязана с редица събития

40 години от полета на първия български космонавт

Георги Иванов (вдясно) и Николай Рукавишников

5538 ~ 2 мин. четене
На 10 април се навършват 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. 

Във връзка с годишнината от 10 до 13 април са предвидени различни събития, за които в България ще пристигнат космонавти от Русия, Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Те ще присъстват на валидиране на пощенска марка в БАН, където ще се открие изложба и научна конференция, съобщи в интервю за БТА космонавтът Георги Иванов. 

На Алеята на космонавта в родния град на Иванов Ловеч ще бъде открита и паметна плоча "40 г. от полета на Георги Иванов". 

Иванов е избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос на 1 март 1978 г. Година по-късно, на 10 април 1979 г., в 20.34 ч. московско време, е изстрелян на орбита около Земята космическият кораб "Союз-33" с международен екипаж -командир Николай Рукавишников и космонавт Георги Иванов. 

Първият български космонавт прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута.

40 години след полета си в Космоса, Георги Иванов помни всеки детайл от това вълнуващо преживяване. 

"Вълнуващо е, човек се радва, не може да го опише с думи, трябва да го почувства и да го види. Всичко си спомням за полета, в най-малките детайли, тъй като това не може да се забрави, дори да минат и повече от 40 години", заяви в интервю за БТА първият български космонавт Георги Иванов.

По думите му приносът на българските учени за космическата наука е голям, а бъдещото е в полетите до Луната и Марс. Според него Космосът продължава да бъде враждебна среда за човека заради безтегловността и радиацията.

За първия български космонавт днес е важно да мислим на какви деца ще оставим на родната планета, а това, според него, е свързано с образованието, възпитанието и какви ценности притежават те. 
Коментари: 0