Наводнения и риск от лавини в Западна Европа заради лошото време

Река Сена преля в Париж

Наводнения и риск от лавини в Западна Европа заради лошото време

Снимка: БТА

1716 ~ 2 мин. четене
Наводненията, придошлите реки и обилните снеговалежи доведоха до сериозни проблеми в няколко страни от Западна Европа. Река Сена преля по бреговете й в Париж заради обилните дъждове и снеговалежи. Очаква се нивото й да достигне рекордните 6,10 метра, регистрирани през юни 2016 г., когато експертите обявиха, че това е най-високото ниво на реката в Париж от 30 години насам, предаде Франс прес. 

Ситуацията наложи затварянето на няколко станции на влака, свързващ центъра с предградията и преминаващ по бреговете на реката. Наводнени са къщи и полета в Париж. Оранжев код е в сила за 30 департамента в страната и хората са предупредени да внимават за опасни природни феномени като лавини. Заводът на PSA в град Сошо също бе затворен заради покачване на нивото на водата и 1800 служители излязоха в принудителен отпуск. 

Южно от Страсбург бяха взети мерки за овладяване на покачването на водите на река Рейн. На германска територия точно срещу Страсбург, нивото на реката днес достигна 4,73 метра.

Във френските Алпи има обилни валежи, съчетани с топенето на падналия вече сняг на някои места. Поради риск от наводнения в много общини училищата там останаха затворени. В Шамони в подножието на Монблан вчера имаше максимален риск от лавини и хората бяха призовани да не напускат домовете си. Днес обстановката се нормализира.

Около 75 туристи и работници бяха евакуирани от четиризвезден планински хотел в Северна Италия близо до границата с Австрия след лавина, паднала през нощта, предаде Асошиейтед прес. Заедно с гостите и персонала на хотел "Лантаухерер хоф", намиращ се на височина 1870 метра и на около 100 километра северозападно от италианския град Болцано, бяха евакуирани и местни жители. 

Италианските власти обявиха риск от пета степен за лавини в долината Веноста, което означава много висока опасност. Около 10 000 туристи са напълно изолирани заради снежната блокада в съседния град Тироло.

В Швейцария обилни снеговалежи затрудниха пристигането на участниците в Световния икономически форум в Давос, започнал днес. Курортите Цермат, Андермат и Зас-Фе пък са откъснати от външния свят зарази риск от лавини.

В австрийската провинция Тирол пък училищата останаха днес затворени в някои села, откъснати от света заради обилния снеговалеж.
Подкрепи Economic.bg