Недостигът на чипове потопи британското автомобилно производство

Производството на автомобили за външния пазар е спаднало с над 32%, показват данните на SMMT

Недостигът на чипове потопи британското автомобилно производство

Снимка: Unsplash

700 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Производството на британската автомобилна индустрия се свива за втори пореден месец през август, тъй като глобалния недостиг на чипове и полупроводникова техника възпрепятства възстановяването на сектора, пише The Guardian.

Броят на превозните средства, произведени в британските фабрики, е намалял с 27% на годишна база до 37 200 през август, показват данните на Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT). За сравнение, през същия месец на миналата година са произведени 51 000 автомобила.

SMMT посочва, че глобалният недостиг на електронни чипове, както и някои продължителни затваряния на автомобилните предприятия през лятото, влошават цялостното представяне на сектора.

Данните показват, че производството на автомобили за вътрешния пазар е нараснало с 3.3%, а за външния пазар е спаднало с 32.5%. Намалението се дължи до голяма степен на по-слабия износ за далечни пазари, включително Австралия, САЩ и Китай.

SMMT очаква кризата с чиповете да изтрие 100 000 бройки от общото производство на автомобили в Обединеното кралство през 2021 г. Това би представлявало огромен удар за индустрията, която е свалила от поточната линия по-малко от милион коли през последните 12 месеца.

Производителите на автомобили и техните доставчици се мъчат да запазят дейността на производствените линии при наличието на ограничения, които се очаква да продължат и през 2022 г., а вероятно и след това, коментира Майк Хоус, главен изпълнителен директор на SMMT.

По-рано през годината стана ясно, че Обединеното кралство ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили до 2030 г., като след това ще дойде ред на хибридите – през 2035 г.

Подкрепи Economic.bg