Недоволство срещу услуга на Amazon спря тестове на компанията в САЩ

Общо 40 правозащитни организации са изпратили отворено писмо до Джеф Безос

Недоволство срещу услуга на Amazon спря тестове на компанията в САЩ

Снимка: Maxpixel

Американският град Орландо в щата Флорида спря да изпробва програма за лицево разпознаване на технологичния гигант Amazon, пише Reuters. Причина стана недоволство от страна на правозащитни организации, че услугата може да бъде използвана по начини, нарушаващи човешките свободи.

Пилотната програма в Орландо е била прекратена още миналата седмица, когато договорът между градските власти и компанията за изпробване на услугата Rekognition е изтекъл и не е бил подновен.

„Да си партнираме с иновативни компании, за да тестваме нови технологии, докато също така гарантираме, че спазваме законите за неприкосновеност и по никакъв начин не нарушаваме правата на другите – това е критично важно за нас, докато работим да запазим нашата общност в безопасност”, гласи съвместното становище на градската управа и полиция в Орландо. Засега от Amazon не коментират темата.

Орландо е било едно от няколкото населени места в САЩ, където досега американската компания тестваше своята нова услуга след представянето ѝ в края на 2016 г. Amazon представи новата си програма като начин за осигуряване на обществената сигурност.

Миналия месец над 40 организации за защита на гражданските права са изпратили писмо до главния изпълнителен директор на компанията Джеф Безос, в което заявиха, че технологията за облачните изчисления на услугата е отворена за злоупотреби. В писмото беше подчертано как новите инструменти могат да се използват за идентифициране и проследяване на хората, а това от своя страна може да помогне на държавните разузнавателни служби.
Коментари: 0