Нефтените и газови компании ще се отчитат за метанови емисии

ЕС изготви законодателство, чрез което да овладее отделянето на газа – вторият най-голям фактор за глобалното затопляне

Нефтените и газови компании ще се отчитат за метанови емисии

Снимка: Pixabay

280 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Европейският съюз (ЕС) изготви законодателство за намаляване на метановите емисии от нефтената и газова промишленост. Чрез него компаниите в сектора ще бъдат принудени да докладват за производството си и да коригират и откриват течове на газa, който е вторият най-голям фактор за изменението на климата, предава Reuters, позовавайки се на източници, които са видели проекта. 

Нефтените и газовите оператори в ЕС ще трябва да представят оценки за емисиите на метан от своите инсталации в рамките на 12 месеца след влизането в сила на регламента, се казва в проектозаконодателното предложение.

Европейската комисия трябва да представи проекта през декември, като той все още подлежи на промяна. След като бъде предложен от ЕК, той трябва да бъде договорен от Европейския парламент и държавите членки, като този процес може да отнеме до две години.

Две години след влизането в сила на регламента от операторите ще се изисква да докладват действителните измервания на емисиите. Те също така ще трябва да извършват редовни проучвания за откриване на течове на метан и да предприемат действия по тяхното отстраняване.

Брюксел е изправен пред натиск от страна на активисти и някои инвеститори да намали емисиите на метан, свързани с вносния газ, като принуди компании в чужбина да коригират отделянето на газа, за да го продават в Европа – изискване, което не беше включено в проектопредложението.

Метанът се отделя от източници, сред които течаща инфраструктура за изкопаеми горива, животновъдство и депа за отпадъци. Той има по-висок потенциал за улавяне на топлина от въглероден диоксид, но се разпада в атмосферата по-бързо, което означава, че значителното съкращаване на емисиите на метан до 2030 г. може да даде бързо отражение върху забавянето на глобалното затопляне.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg