\"Нафтогаз\" получи фактура за 2,5 млрд. долара от \"Газпром\"

Украйна спря да купува руски газ в края на 2015 г.

\
264 ~ 2 мин. четене

"Нафтогаз" получи сметка за 2,54 млрд. долара от руския "Газпром". Фактурата е за договорения, но недоставен природен газ за третото тримесечие на 2015 година, според условието „take to pray”, предава ТАСС.

"Газпром" очаква компанията да плати сметката в рамките на 10 дни, казват от руската компания.

В съответствие с приложимия между "Газпром" и "Нафтогаз" договор за продажба на газ, купувачът е длъжен да заплати годишно минимално количество газ. Въз основа на условията на договора, през третото тримесечие на миналата година, Украйна е трябвало да закупи 10.485 милиарда кубически метра природен газ.

Украйна през 2015 г., всъщност се отказа да купува руски газ, точно през третото тримесечие, като по този начин няма съгласие относно правилата за неупотреба - каза ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.

На 10 януари министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк заяви, че Киев продължава да внася газ от страни от Европейския съюз, тъй като e по-евтин от руския.

"На 1 януари Руската федерация таксува цената на газа от $ 212 за 1000 кубически метра. Ние не купуваме газ от Русия, защото го купуваме от ЕС по-евтино, отколкото ни го предлага Русия. Средната цена на природния газ на ЕС е около $ 200 за същото количество газ" - каза още министър-председателят.

Според Яценюк, в подземните газохранилища на Украйна има около 13 милиарда кубически метра газ, 2.3 милиарда повече от предходната година. 

От "Нафтогаз" не изключват покупката на газ от Русия

Междувременно в "Нафтогаз" спорят за евентуалното възобновяване на покупките на гориво от Русия. Поради факта, че в Украйна има предупреждение за буря и след това се очакват температури до -24 градуса, затова Украйна не изключва възможността да възобнови покупките на руски газ – каза ръководителят на компанията Андрей Коболев. Той добави обаче, че това е малко вероятно да се случи през месец януари.

Отстъпка на руския газ за Украйна

На 1 януари руското правителство  одобри отстъпката  за доставките на газ от Русия за Украйна през първото тримесечие на 2016 г. Въз основа на договорната цена от $ 230 за хиляда кубически метра, отстъпката може да бъде около $ 17.77.

Подкрепи Economic.bg