Нено Димов остава в ареста, реши съдът

Бившият екоминистър заяви при изслушването, че съвестно е изпълнявал задълженията си

Нено Димов остава в ареста, реши съдът

Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава в ареста, реши Специализираният наказателен съд, съобщи „Нова телевизия“. Съдебното решение за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Димов беше задържан в четвъртък за 24 часа. След това прокуратурата го обвини в умишлена безстопанственост заради пресушаването на язовир „Студена“, довело до водната криза в Перник, и поиска задържането му за още 72 часа. Ако бъде признат за виновен по обвинението за умишлена безстопанственост, бившият екоминистър може да бъде осъден на затвор между 2 и 8 години затвор.

„Изпълнявал съм съвестно задълженията си“, беше лаконичното изявление на Димов пред Специализирания съд.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев поиска министърът в оставка да бъде оставен в ареста. Той съобщи още, че в момента данъчни извършват проверка на Димов, както и антикорупционната комисия.

Според прокуратурата въпреки че всеки месец той е бил уведомяван, че водите на яз. "Студена" намаляват, е издавал разрешителни за ползване на около 280 хил. кубични метра вода от "Стомана Индъстри" и 80 хил. кубични метра от "Топлофикация Перник". Това е довело до намаляване на нивото на водата в язовира със 7 млн. кубични метра. Капацитетът на съоръжението е 22 млн. кубични метра.

Според прокуратурата Димов е бил длъжен в определени периоди въобще да не издава разрешителни. "Той е трябвало още през 2018 г., да измени графиците, още повече, че "Стомана Индъстри е имала и други възможности да се снабдява с вода", посочи прокурор Кънев. Той добави, че основно задължение на министъра е да познава закона, още повече, че 7 години е заемал различни длъжности в МОСВ и е добре запознат с правомощията на министъра.

В пледоарията си наблюдаващият прокурор заяви, че през септември и октомври 2019 г. от ВиК-Перник са го уведомили, че нивото пада, но и тогава Димов е издал разрешителни. Едва през ноември количеството вода, дадени за двете дружества, е било намалено, а е преустановено едва ден след въвеждането на водния режим в града. Според прокурор Кънев Нено Димов, макар и да е министър в оставка, е възможно да извърши друго престъпление, тъй като има достъп до информационни носители и служители на министерството.

Коментари: 0