Неочакваното поскъпване при храните ускори турската инфлация

Данните отслабиха лирата, която се обезцени с близо 1%

Неочакваното поскъпване при храните ускори турската инфлация

Снимка: Unsplash

Турската инфлация неочаквано се е ускорила до 11.4% през май от 10.9% през април. Така  се прекъсва трендът на забавян от последните два месеца, съобщава турската статистическа агенция, цитирана от Bloomberg. Поскъпването при средните цени на дребно се дължи главно на храните.

Месечната инфлация е 1.4%.

Разходите за храна, които съставляват малко повече от една пета от потребителската кошница,  нарастват годишно с 12.9% спрямо 11.3% през април. Инфлацията при хранителните стоки остава над официалната цел на правителството, заложена в последната икономическа програма. Там е записано, че към края на годината общият индекс ще нарасне с 8.5%. Енергийната инфлация - основен двигател на по-широкия натиск върху цените - се повишава до 5.2% през май от 3.3% предходния месец. Според данните на турската статистика най-слабото увеличение в цените на годишна база през май е при комуникационните услуги.

Данните отслабиха валутата, която към 16:00 ч. българско време днес се търгува 1.2% по-ниско спрямо долара и достига 6.763 лири за долар.

Според последната прогноза на турската централна банка от април ръстът на потребителските цени ще завърши годината на ниво от 7.4%, което е понижение спрямо предишната прогноза за 8.2%. Управителят на банката Мурат Уйсал очаква инфлацията да намалее до 5.4% до края на 2021 г.

В последната една година централната банка намали девет пъти основния лихвен процент, за да стимулира възстановяването на икономиката от валутната криза през 2018 г. и от настоящата коронакриза. Това обаче отслабва стойността на лирата. Следващата среща на управителния съвет на турската централна банка, която ще се следи с интерес за ново понижение на основната лихва, ще бъде на 25 юни.

Коментари: 0