Новата система за глобяване вече действа в София

Столична община и ЦГМ ще лепят стикери, които ще са неприсъствен фиш

Новата система за глобяване вече действа в София

Снимка: Economic.bg/Архив

Днес беше даден символичен старт на новата система за глобяване на неправилно паркирали водачи в София – чрез издаване на неприсъствен фиш под формата на стикер, който ще се поставя на предното стъкло на автомобилите.

Глобите ще варират от 20 до 200 лв., като за момента с приоритет се проверява паркирането по столичните булеварди, където се движи градският транспорт и се възпрепятства преминаването на пешеходци и велосипедисти.

Това стана ясно от думите на зам.-кмета по транспорт Кристиян Кръстев, който показа стикерите и разясни подробности около новия метод за глобяване. „До момента само Общинска полиция и Столичният инспекторат съставяха такива фишове, но в с присъствието на водача. Това е неефективно, защото често той не може да бъде открит или оспорва очевидно нарушение“, заяви Кръстев, предава bTV.

За паркиране върху тротоар санкцията ще е 50 лв., а върху инвалидно място 200 лв. Паркиралите върху маркировка пък ще се глобяват с по 20 лв.

Новината за стикерите беше обявена още преди месец. Тогава от ЦГМ заявиха, че ще се следи за такъв вид нарушения в кварталите и на местата, където няма „синя“ или „зелена“ зона. Сега обаче става ясно, че приоритет на първо време ще са централните улици. А около 10 служители на ЦГМ ще се включат в проверките.

Фишът ще се издава на името, на който е регистриран автомобилът, независимо от кого е направено нарушението. Санкцията влиза в сила веднага щом стикерът е поставен.

Коментари: 0