Неравенството в доходите в Европа нараства след 80-те години

Според ООН това показва, че \"при целия ни прогрес, нещо в глобализираното ни общество не работи\"

Неравенството в доходите в Европа нараства след 80-те години

Стачката срещу пенсионните реформи във Франция

Снимка: БТА

Неравенството в доходите в почти всички европейски държави е по-голямо днес, отколкото е било в началото на 80-те години на миналия век, докладва Програмата за развитие на ООН (ПРООН), предупреждавайки, че демонстрациите по цялото земното кълбо показват, че „в нашето глобализирано общество нещо не работи“.

В своя доклад за човешкото развитие за 2019 г. ООН показа, че европейските страни са забелязали увеличение в концентрацията на доходите на най-богатите хора в обществото, като тези в горната част се възползват най-много от растежа на доходите.

Чрез комбиниране на проучвания, данъчни данни и национални сметки ПРООН може да проследи динамиката на неравенството за цяла Европа. Оценките на организацията показват, че най-богатите облагани 10% са получили 29 процента от общия регионален доход през 1980 г., като през 2017 г. тази цифра се увеличава до 34 процента, съобщава Евронюз.

Доходите на най-горните 0,1% от работещите са нараснали повече от два пъти през периода, а доходите на първите 0,001 процента почти са се утроили.
Най-бедните 50% са получавали 24 процента от общия регионален доход през 1980 г., но само 20 процента до 2017 г.

Перспективата в световен мащаб е, че въпреки намаляването на бедността, глада и болестите, се отваря ново поколение неравенства.

В доклада се казва, че тези нови неравенства са свързани с образованието, технологиите и изменението на климата.

„Различните причини извеждат хората на улицата - цената на билета за влак, цената на бензина, исканията за политически свободи, стремежът към право и справедливост. Това е новото лице на неравенството и, както се посочва в настоящия доклад за човешкото развитие, неравенството не е неразрешимо“, пише администраторът на ПРООН Ахим Щайнер.

В предговор към доклада той казва: "Вълната от демонстрации, която се разпростира в отделните страни, е ясен знак, че при целия ни прогрес нещо в глобализираното ни общество не работи."
Коментари: 0