Нетаняху с голяма възможност за рекорден пети мандат

И Нетаняху и опонентът му обявиха победа

Нетаняху с голяма възможност за рекорден пети мандат
356 ~ 1 мин. четене
И премиерът Бенямин Нетаняху, и основният му конкурент Бени Ганц обявиха победа на вчерашните парламентарни избори в Израел, но политическият ветеран от десницата, изглежда, е напът да получи рекорден пети мандат начело на страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Частичните резултати към момента при преброени 80% от гласовете показват, че партията за сегашния лидер „Ликуд“ печели 38 места. Центристката партия "Синьо и бяло" на Ганц ще получи 36 места, съобщиха сайтът на Кнесета и израелски телевизии няколко часа след края на изборния ден.

Въпреки малката преднина, Нетаняху може да сформира коалиционно правителство с десни партии, за което преговорите вече са започнали. Така 69-годишният Нетаняху е на път да си осигури рекорден пети мандат. Според анализатори тези избори са били важни и за неговото политическото оцеляване заради обвиненията в корупция.

Политически анализатори обаче предупредиха, че е твърде рано да се каже с точност какъв е изходът от вота, тъй като остават много часове до финалното преброяване на гласовете.
Коментари: 0