Nike отбеляза нов рекорден връх

Dow Jones се е разделил с 1.8% за изминалите 6 месеца

Nike отбеляза нов рекорден връх
900 ~ 3 мин. четене

Краят на второто тримесечие и на полугодието беше белязан от търговското напрежение, породено от политиката на САЩ. След като Доналд Тръмп започна да налага мита, в петък стана ясно, че Канада няма да търпи политиката на южната си съседка и ще наложи тарифи за вносни американски стоки на стойност 12.6 млрд. щатски долара. Съобщението дойде от външния министър на страната и е категорично. Мексико и ЕС също отвърнаха на удара, но фокусът е насочен към Китай. Тръмп обеща да наложи нови мита на най-голямата икономика в света и в петък се очаква Пекин да обложи американски стоки в същия обем.

Водещите щатски индекси завършиха седмицата и тримесечието с повишения, но на седмична база записаха загуби. В петък Dow Jones нарасна с 0.23% до 24271 пункта, а широкият S&P 500 и NASDAQ добавиха респективно 0.08% и 0.09% до 2718 и 7510 пункта. От началото на годината технологичният индекс е добавил близо 9%, но измерителят на щатската икономика S&P е нараснал с едва 1.7% към стойността си. Все пак и двата индекса са преборили загубите от корекцията през февруари и последващите понижения. Това не може да се каже за 30-те сини чипа. Dow Jones се е разделил с 1.8% за изминалите 6 месеца. За ръста в петък помогна банковият сектор, а сред отличниците на деня беше спортният гигант Nike, който отбеляза нов рекорден връх, след като изнесе финансов отчет, надминаващ очакванията на инвеститорите. Големите банки в САЩ преминаха годишните стрес тестове на Фед, но Deutsche bank не успя да ги преодолее заради сериозни и критични пропуски в капиталовото планиране. Сред успешно справилите се със стрес тестовете са гигантите Bank of America, Citigroup, JPMorgan, и Wells Fargo. 

След като европейските лидери стигнаха до консенсус по въпроса с миграцията, водещите европейски индекси успяха да запишат положителни резултати в края на последната сесия за месеца. Немският индекс DAX нарасна с повече от процент до 12306 пункта, а британският FTSE – с близо една трета от процента до 7636. Френският САС също добави над 0.9% към стойността си, затваряйки на 5323 пункта. Петролът отбеляза ръст както за седмицата, а от първия работен ден през януари европейският сорт Брент е повишил цената си с 18.76%, а лекият суров петрол – с 19.95%.


Twitter - Седмична

Предпочитаната от президента Тръмп социална мрежа Twitter имаше слабо представяне през 2016 и 2017 г., но от началото на 2018 акциите й са поскъпнали с почти 100%. Нивата на съпротива, съответстващи на 23.60% и 38.20% от корекцията на Фибоначи са пробити безпроблемно, а в момента се прави опит за потвърждение на пробива при 50%. Следващо тествано ще бъде при около 51 долара за акция. Към момента индикаторът Стохастик е в зона на прекупен пазар и ще има понижение в цената на акциите до максимум 40-41 долара и това може да се използва за вход в дългосрочна дълга позиция с цел $50, $60 и $75.

USD/CAD – 8 часова 

Канадският долар изостана спрямо щатския си конкурент в петък заради новината, че Торонто ще наложи мита в отговор на Вашингтон, но формираното възходящо движение в дългосрочен план и индикаторът Стохастик ни карат да смятаме, че именно сега е удачна покупка с цел 1.3300-1.3350 и потенциал за по-високи стойности.

OilUK – Дневна

Европейският петрол сорт Брент имаше силно печеливша седмица и завърши полугодието с още по-значителен ръст. Възходящото движение беше прекъсвано на няколко пъти, но след това беше възстановявано. След спада от началото на юни и след срещата на ОПЕК, на която беше взето решение да се добива повече петрол, но по-малко от очакваното, в момента течното злато се бори с границата от 80 долара за барел, която беше пробита през май. Възходящото движение на осцилатора MACD ни кара да смятаме, че такъв ще има в близките дни.  

DAX - Дневна 

Немският DAX преживява сериозни колебания в цената. В края на месеца имаше неуспешен опит за пробив на нивото при 76.40% от Корекцията на Фибоначи, но все още няма формирано възходящо движение, което да потвърди неуспеха му. Възможно е котировките отново да се понижат, за което ни подсказва и индикаторът MACD, поради което може да се влезе в къса позиция след преминаване на границата от 12145 пункта.

Подкрепи Economic.bg