Nissan избра Япония пред Великобритания заради Brexit

Заради несигурността компанията ще прави новия си модел у дома

Nissan избра Япония пред Великобритания заради Brexit

Снимка: БТА

Nissan потвърди, че новият й модел X-Trail, който първоначално беше планирано да се прави в завода в Съндърланд, Великобритания, ще бъде произвеждан в Япония. В писмо до работниците компанията заяви, че продължаващата несигурност заради Brexit не помага на фирмите да "планират бъдещето".

През 2016 г. производителят на автомобили заяви, че ще прави новия модел в Обединеното кралство след "уверения" от правителството.

Синдикатите описаха новините като "разочароващи" и казаха, че са "сериозно загрижени".

Правителството заяви, че решението на Nissan е "удар за сектора", но в резултат на това няма да има съкращение на работни места. Nissan произвежда автомобили в Съндърланд от 1986 г. и в завода работят почти 7000 души.

През последните месеци има редица лоши новини от автомобилната индустрия.

Jaguar Land Rover и Ford обявиха съкращения на работни места, а решението за изместване на производството на X-Trail на Nissan от завода в Съндърланд е само последното разочарование от сектор, който процъфтяваше допреди няколко години.

Мнозина биха казали, че това се дължи на Brexit. Но не съвсем, коментира Би Би Си. Всъщност по-сериозните причини са намаляващите продажби на най-големия пазар в света - китайския, както и търговските спорове и въведените мита за търговия, които засегнаха автомобилния сектор. Както и строгите регулации, предвиждащи забрана за продажбата на дизелови автомобили  много държави в близките 10-20 години.
Коментари: 0