Кризата разваля плановете за продажби на Nissan

Планираното преструктуриране включва затваряне на поне 3 производствени фабрики и освобождаване на хиляди работни места

Кризата разваля плановете за продажби на Nissan

Снимка: Unsplash

640 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Управителният съвет на Nissan Motor Co работи по план за преструктуриране и свиване на производството. Това споделиха източници пред Reuters като очакват информацията да бъде официално потвърдена от автомобилния производител следващия месец. Според тях японският гигант ще намали годишната си цел за продажби с 1 млн. превозни средства до 5 млн. 

Още преди епидемията от коронавируса да прерасне в пандемия и да причини шок на пазара, продажбите на Nissan се бяха понижили и компанията губеше много пари. Това принуди производителя да се откаже от плановете си за агресивно разширяване, чийто привърженик беше бившият управителен директор Карлос Гон. Здравната криза оказва силен натиск върху Nissan, принуждавайки го да ускори процеса по намаляване на продукцията.

Плановете на компанията са до март 2023 г. да продава по 5 млн. автомобила на годишна база, а това ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет. Новата цел е значително по-понижена от миналогодишната на тогавашния изпълнителния директор Хирото Сайкава за 6 млн. автомобила. Да не забравяме, че по време на управлението на Гон японският гигант се стремеше да продава по 8 млн. превозни средства. Според данните през изминалата финансова година са регистрирани сделки за около 5 млн. автомобила, но перспективите за настоящата са още по-мрачни заради пандемията от коронавируса.

„Години наред Nissan гонеше годишен обем на продажбите от около 7-8 млн. автомобила, въпреки това компанията никога не е успявала да продаде много повече от 5 милиона“, споделят запознати с дейността на автомобилостроителя. „Концернът вече не може дори да се надява на такова нещо. Гледа се сериозно на преструктурирането и се очаква да окаже огромно влияние през следващите две години“, коментират експертите. Според част от анализаторите дори прогнозите за 5 млн. превозни средства са нереалистични, като се има предвид въздействието на коронавируса.

През юли Nissan заяви, че има за цел да намали годишния производствен капацитет до около 6.5 млн. автомобила за целия свят. Намаляването на желания резултат с 1 млн. превозни средства би довело до затваряне на още три или четири фабрики и освобождаване на хиляди служители в допълнение към вече обявените планове за свиване на работната сила с 10%. Преструктурирането ще означава много от доставчиците да загубят Nissan като клиент.

За да смекчи въздействието на пандемията чрез повече ликвидност, компанията е поискалa заем от 4.2 млрд. евро от големите кредитори в Япония, като междувременно чака свиването на бизнеса да даде резултат.

Подкрепи Economic.bg