НКЖИ ще модернизира жп възел Пловдив с 89 млн. лв.

Сложният транспортен обект ще бъде изцяло обновен до март 2023 г.

НКЖИ ще модернизира жп възел Пловдив с 89 млн. лв.

Генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски

Снимка: Economic.bg/Архив

3866 ~ 1 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Договор за пълна модернизация на жп възел Пловдив подписа днес генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) инж. Красимир Папукчийски. Той е на стойност 89.028 млн. лева и предвижда модернизация на железния път, контактната мрежа, системите за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив, както и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под района на гаровия комплекс.

Проектът включва и изграждане на нови дренажи и отводнителни системи, поставяне на нова настилка на всички перони в гарата, изграждане на нови и подмяна на съществуващите перонни покрития с нови съвременни олекотени конструкции и осигуряване на достъп на лица с намалена подвижност.

Бъдещият комуникационно-транспортен пробив под гара Пловдив ще бъде оборудван с канализационни и вентилационни системи, осветление и видеонаблюдение. В проекта е заложено и  изграждане на шумозащитни съоръжения  и предпазни огради в района на гарата.

Изпълнител на договора е „Обединение „Проект Пловдив“ ДЗЗД, включващо фирмите „Трейс Груп Холд“ АД и „Балкантел“ ООД, а срокът за изпълнението му е 35 месеца – 8 месеца проектиране и до 27 месеца - строителство. Обектът е част от проекта „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира от Механизма за свързване на Европа.

Коментари: 0