“Зелените” коридори ще предотвратят блокирането на бизнеса

Европейският икономически механизъм и организъм трябва да функционира, настоя Росен Желязков

“Зелените” коридори ще предотвратят блокирането на бизнеса
2666 ~ 2 мин. четене
Създаването на “зелени” коридори ще предотврати блокирането на бизнеса, изигравайки ролята на кръвоносна система за доставките на стоки и товари. Целта е да се гарантира функционирането на икономиката. Това каза транспортният министър Росен Желязков в ефира на БНТ в петък. 

Става дума за коридори от трансевропейската транспортна мрежа, които сега просто се приоритизират, така че да се гарантира доставката не само на неща от първа необходимост, а на абсолютно всичко. По думите на Желязков мярката идва и в отговор на предприетите от някои държави еднолични мерки за ограничаване на преминаването през тях и затварянето на границите. 

“В края на краищата европейският икономически механизъм и организъм трябва да функционира, защото само нормално функциониращата икономика може да позволи и останалите системи да работят, в противен случай те ще се изтощят много бързо”, коментира Росен Желязков. 

Останлите системи, по думите му, са на първо място здравеопазване, следвано от социалната система и тази за сигурността. 

Струпванията обаче по границите обаче, смята още той, ще продължават – “защото няма държава, която да се откаже от националните мерки по отношение на граничен контрол”. Според Желязков не се очакват пречки в шенгенското пространство, а що се отнася до Сърбия, през която минава нашата най-важна транспортна артерия, идната седмица се готви среща с ресорния министър, с когото ще се обсъди безпроблемното преминаване през възловите пунктове. 

“Също така сме длъжни да осигурим преминаването през коридорите да става безпроблемно. Това означава, че не трябва да създаваме административни пречки и трудности по отношение на транзитното преминаване на товари”, изтъкна още той, обръщайки внимание, че в момента някои от заповедите на здравния министър се “интерпретират доста превратно”. 

Коментари: 0