Номинациите за Стартираща компания на годината са отворени

За пръв път международния финал на стартъп състезанието CESA за региона на Централна и Източна Европа ще се проведе в София

Номинациите за Стартираща компания на годината са отворени
1380 ~ 2 мин. четене
За втора поредна година българската стартъп екосистема ще има възможност да се съревновава с най-успелите стартиращи компании в региона на Централна и Източна Европа. Събитието Central European Startup Awards (CESA) цели да свърже бизнеса и идеите на предприемачите в Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Словения, Хърватия, Румъния, Унгария и България. В страната инициативата се организира от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).

Освен домакин на церемонията по награждаване на национално ниво, ABLE за пръв път ще организира и заключителното събитие Central European Startup Awards в София през ноември. На него ще присъстват предприемачи и инвеститори от десетте държави или общо над 400 международни гости, а целта на организаторите е България да бъде представена като привлекателна локация за създаване на стартиращ бизнес и привличане на чужди инвестиции в местни стартиращи компании.

Надпреварата

Състезанието се провежда в два кръга като започва с приемане на кандидатурите на национално ниво. Заинтересованите да подкрепят българските стартъпи с най-голям потенциал в една или повече от 12-те категории, могат да номинират избраниците си до 31-ви май. Освен да изберат стартъп на годината, желаещите могат да посочат и най-доброто споделено работно пространство в страната, най-добрия акселератор/ инкубатор, компанията с най-голямо социално въздействие и други.

На следващия етап жури от успели български предприемачи и видни представители на стартъп общността ще реши кои са най-добрите във всяка категория. След това публиката отново ще бъде подканена да вземе активно участие като гласува онлайн за предпочитания стартъп в периода между 17-и юли и 10-и август.
Последният етап преди международната надпревара е националният финал – CESA Bulgaria, който ще се проведе през септември в София. Освен че ще отдаде заслужената почит на отличените компании, събитието цели да бъде платформа за обмяна на идеи и да стимулира предприемаческия дух. През 2016 г.  националното награждаване се проведе в „София тех парк“ през ноември, а наградата за "Стартираща компания на годината" получи Melissa Climate.

Накрая, победителите от националния финал ще се изправят срещу финалистите от региона на заключителното събитие, което ще се състои в столицата през ноември. „За нас в ABLE е истинска чест да бъдем организатори на международния финал на Central European Startup Awards”, коментира изпълнителният директор на асоциацията Деница Симеонова. „София беше избрана сред няколко други европейски столици да бъде домакин на такова мащабно събитие, което е добър шанс за нас да представим българската предприемаческа екосистема пред инвеститорите и стартиращите фирми от региона“.
Подкрепи Economic.bg