Норвегия отказа да налее още пари в нискотарифния си превозвач

Компанията вече получи помощ в размер на 3 млрд. норвежки крони

Норвегия отказа да налее още пари в нискотарифния си превозвач

Снимка: Wikipedia

904 ~ 1 мин. четене

Правителството на Норвегия отказа допълнителна финансова помощ за нискотарифния превозвач Norwegian Air, става ясно от изявление на Министерството на транспорта в понеделник.

Norwegian Air, която беше силно засегната от кризата, заяви в края на август, че ще остане без пари в първото тримесечие на 2021 г., освен ако не успее да осигури нови средства. Последваха разговори с правителството с надеждата да спечели подкрепа.

Кредиторите и лизингодателите поеха контрола над авиокомпанията през май. Те отпуснаха гарантиран от държавата заем в размер на 3 милиарда норвежки крони (329 милиона долара), с помощта на който да се предотврати колапс.

На компанията обаче това явно не й е достигнало и тя е потърсила още.

„Norwegian Air поиска още милиарди крони допълнителна подкрепа и правителството стигна до заключението, че това не би било отговорно използване на публични средства“, заявиха от транспортното министерство, предава Reuters.

От авиокомпанията заявиха, че могат да наберат допълнителни средства чрез продажба на самолетите си. Крачка, която беше предприета и от британския нискотарифен авиопревозвач EasyJet в опит да намали разходите си.

Подкрепи Economic.bg