Норвегия първа в света забрани сечта на дървета

Страната води дългогодишна битка срещу обезлесяването и климатичните промени

Норвегия първа в света забрани сечта на дървета

Норвегия е първата страна в света, която забрани сечта на дървета. Това е огромна стъпка в борбата с глобалното обезлесяване, съобщава CNN. В края на май парламентът на скандинавската държава обеща да осигури снабдяването на нужните дървесни материали за страната, без това да е свързано със сеч на дървета.

С този темп на обезлесяване тропичните гори могат да изчезнат до 100 години, твърди National Geographic.

Норвегия, Германия и Обединеното кралство подписаха обща декларация на срещата за климата на ООН през 2014 г., обещавайки, че ще „насърчават правителствата да осигуряват нужните материали за страната, без те да са свързани със сечене на дървета, чрез държавни регулации върху сурови материали като палмово масло, соя, говеждо месо и дървесина“.

Производството на изброените продукти е считано за най-големия причинител на обезлесяване след земеделието.

„Това е важна победа в борбата за опазване на тропичните гори. През последните годни редица компании обещаха да спрат доставянето и придобиването на продукти, свързани с обезлесяването на тропичните гори“, съобщи Нилс Хърман Ранум от Норвежката фондация за тропичните гори.

Норвегия е загрижена за опазването на околната среда и го е доказвала неведнъж. През 2008 г. страната даде 1 млрд. долара на Бразилия, за да се бори срещу обезлесяването на Амазонка.

Също така Норвегия е в процес на ограничаване на продажбите на коли, движещи се на газ, до 2025 г.  

Коментари: 0