Нов инвестиционен център беше учреден във Враца

Сдружението ще насърчава развитието на бизнеса в региона

Нов инвестиционен център беше учреден във Враца
1012 ~ 1 мин. четене

„Регионален иновационен център Северозапад“ към Аутомотив Клъстер България беше официално учреден днес във Враца. По време на церемонията участие взеха областният управител Малина Николова, като представител на Областна администрация – Враца, съобщиха от иновационния център.

Новата структура  представлява сдружение за подпомагане, насърчаване и защита на регионалния капацитет чрез засилване на сътрудничеството между бизнеса и научно-изследователските организации, университетите , съобщават от иновационния център.

Учредители на „Регионален иновационен център Северозапад“ са 11 организации - Аутомотив Клъстер България, Областна администрация – Враца, Областна администрация – Видин, Община Враца, Търговско-промишлена палата - Враца, Русенски университет „Ангел Кънчев“- филиал Видин, както и компании от региона.

Иновационният център ще управлява проекти, включващи извършване на индустриални научни изследвания и експериментално развитие за насърчаване на иновациите. Не на последно място сред целите на сдружението е създаването на таланти за бъдещо иновативно и конкурентно развитие на Северозападна България.

Automotive Cluster Bulgaria (ACB) представлява интересите на един от най-бързо развиващите се икономически браншове в България – автомобилната индустрия и производството на автомобили и компоненти за тях. Клъстерът обединява повечето от над 250 автомобилни производителя в страната, които произвеждат компоненти за почти всяка позната марка автомобили. По-голямата част от тях са първо, второ и трето ниво доставчици. В индустрията има над 65 000 заети. Приходите, генерирани от компаниите в този сегмент за 2019 г., възлизат на около 5,5 млрд. евро и съставляват над 10% от БВП на страната.

Коментари: 0