Коледният базар в София ще се проведе въпреки Covid-19

Събитието тази година ще e на площад „Славейков“, а освен това ще има и фермерски пазар пред Съдебната палата

Коледният базар в София ще се проведе въпреки Covid-19

Снимка: Facebook/Столична Община направление "Архитектура и градоустройство".

Два базара по време на Коледните и Новогодишни празници ще се проведат тази година в столицата. Докато цяла Европа се бори с бързото развитие на коронавируса и въвежда строгите ограничения, в София ще бъдат обособени две локации за базари, става ясно от Facebook страницата на направление "Архитектура и градоустройство" в Столична община.

Традиционният коледен базар на площад „Славейков“, който е организиран от общинското дружество “Пазари Юг” под егидата на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Няма информация кога ще отвори базарът. Засега няма точна дата за провеждането на събитията.

Коледният базар ще е изграден по примера на големите европейки столици. На площада ще бъдат разположени дървени къщички с богата украса, зона за забавление, кът за Дядо Коледа и голяма коледна елха. Ще се предлагат храни, напитки и различни сувенири. За посетителите е предвидена културна програма, става ясно от съобщението. От Столична община обещават да се спазват всички противоепидемични мерки.

За пешеходната зона пред съдебната палата е предвиден фермерски пазар, който в бъдеще ще стане седмичен, пишат още от "Архитектура и градоустройство".

Целта е публичните пространства в столицата ще бъдат използвани за различни тематични събития и да бъдат разпознати от гражданите и гостите на София като място за социален живот, култура и забавления.

Все по-тежката ситуация с разпространението на коронавируса принуди Франция и Германия да обявят национална карантина в рамките на месец. Повечето коледни базари в Германия няма да отворят поне до края на ноември, сред тях и е най-популярният, в Нюрнберг (Christkindlesmarkt).

Коментари: 0