Круизен маршрут ще свързва Бургас и Одеса

Български фирми ще участват в изграждането на пътища в Украйна

Круизен маршрут ще свързва Бургас и Одеса

Нов круизен маршрут ще свързва Бургас и украинският град Одеса. Това стана ясно на пресконференция в морския ни град от посланика на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтаджи и почетният консул Димитър Караненов.

Преговорите за това са в напреднал етап. Вече е намерен превозвач, който е дал принципното си съгласие да осъществи маршрута. Обсъждан е вариант маршрутът да включва и Истанбул.

Димитър Караненов заяви, че докато през 2012 – 2013 г. посетилите страната украинци са били 215 хил., през 2016 г. те вече достигат 375 хил. През лятото на 2017 г. може да се очаква ръст от 10% на преминалите през страната украински туристи. Посещението на български туристи в Украйна е значително по-малко за съжаление, коментираха посланикът и почетният консул. Затова вече имало предложения да се обмислят специални туристически маршрути, които да се предложат на българския пазар.

Украйна е с ясно очертана евроориентация и разчита на подкрепата на България, заяви посланикът. Продължава да стои на дневен ред сключването на спогодба за нейното асоцииране в ЕС. До 24 ноември вероятно ще бъде взето решение и за безвизов режим при посещение на украинските граждани в страните от Съюза, законодателното предложение за което бе внесено в европарламента от български евродепутат.

Задълбочават се и бизнес отношенията между двете страни. Украинските инвестиции у нас са ориентирани най-вече в областта на енергетиката и селското стопанство. Интересът е взаимен и непрекъснато нараства. Украинският бизнес осъзнава, че като идва в България, всъщност стъпва в Европа, уточни Микола Балтаджи.

В момента се водят преговори за създаване на малки смесени предприятия, които да използват безмитната зона в Бургас. Със строителната камара са обсъдени варианти за участие на български фирми в инфраструктурни проекти в Украйна. Там предстои изграждането на нови магистрали. За отсечката Одеса – Рени, с дължина 220 км, вече е договорено участието на български, румънски и украински фирми. Конкретни параметри на бъдещото сътрудничество ще бъдат набелязани на предстоящия българо-украински бизнес форум, който ще се проведе в Бургас в началото на следващата година.

Коментари: 0