Нов опит на властта за цензура за политически коментари

Скандална поправка в НК предвижда до 4 години затвор и глоба до 10 000 лв. за дискриминация по политическа принадлежност в медиите

Нов опит на властта за цензура за политически коментари
568 ~ 2 мин. четене

И второто правителство на ГЕРБ ще направи опит да се ограничат критичните публикации срещу политици и партии. Министерството на правосъдието предлага в Наказателния кодекс (НК) да се запише като престъпление проповядването или подбуждането чрез медиите към дискриминация, насилие или омраза, основани на политическа принадлежност. Предвиденото наказание е затвор до четири години и глоба от 5 до 10 хил. лв. Проектът е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството, съобщава в днешния си брой вестник „Сега”.

Според изданието с новата поправка ще се даде възможност на прокуратурата да разследва всеки, който критикува политически субекти, както и медиите, в които се случва това.

Интересното е, че изменението се промъква покрай т. нар. антитерористично законодателство, чиято цел е да се въведат наказания за обучение в тероризъм и преминаващи през България привърженици на радикални групировки. В мотивите пише, че по този начин ще се предотврати пропагандата към "престъпни посегателства на религиозна или политическа основа".

През 2010 г. правителството на ГЕРБ предложи подобна поправка с много по-общ текст, зад който се криеше и дискриминация заради политическа принадлежност. Намерението предизвика остра реакция, след като депутати от опозицията и юристи разкриха, че под ударите на закона ще попаднат журналисти, които пишат критично за управляващите. Така предложението в крайна сметка не бе прието
, допълва „Сега”.

Предлаганият сега текст също беше разкритикуван от правозащитници заради възможността да се използва за ограничаване свободата на словото и саморазправа само заради критични изказвания. Пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев коментира, че подобен текст може да доведе най-малкото до цензура или автоцензура заради страх от наказание. Според него поправката може да е вредна за политическите дебати като цяло. "Всеки политик може да каже: Вие ме критикувате не защото съм некадърен, а защото принадлежа към еди-коя си политическа партия", обясни той. Екимджиев допълни, че този текст може да се използва и за саморазправа с политически опоненти. Депутатите обаче имат имунитет и не могат да бъдат преследвани заради изказванията си освен със специално разрешение на парламента. Затова според правозащитника острието на този текст ще падне върху журналистите.

Не е ясно кое е дало повод Министерството на правосъдието специално да прибави политическата принадлежност като подбуждане към дискриминация, тъй като не са известни подобни казуси в българското общество. Според юристи някои политици могат да се възползват от текста и да се жалват от дискриминация и защото не са отразявани в медиите, например.

Автор на поправката е работна група към Министерството на правосъдието, в която участват прокурори, съдии и членове на Висшия съдебен съвет.

Коментари: 0