Летният сезон пред крах

Причината е очакваният поне 50% спад на летуващите у нас и в цяла Европа руснаци и жестоката конкуренция за останалите туристи

Летният сезон пред крах
412 ~ 2 мин. четене

Предстоящият летен сезон ще се превърне в истинска катастрофа, ако държавата спешно не подпомогне бранша. Причината е очакваният поне 50% спад на летуващите у нас и в цяла Европа руснаци и жестоката конкуренция за останалите туристи, обявиха единодушно хотелиери и туроператори, пише в днешния си брой в. "Труд".

Днес те се срещнаха във Варна с вицепремиера Ивайло Калфин и зам.-министри от Министерствата на туризма, строителството, вътрешните и външните работи. "Запълването на тази огромна ниша тепърва ще предизвика ценова война, която ние ще загубим, защото се борим със собствени сили и нямаме никакви буфери", каза Венцислав Танчев, представител на немския туроператор ALLTOURS. Той и колегите му от "Томас Кук" и "Дер туристик" съобщиха, че досега е отчетен 4,5-5% ръст на ранните записвания на немския пазар. Те са 60% от целия контингент, а за останалите 40% предстои люта битка, както и за всеки руски турист.

"В нея Турция влиза с 6000 долара субсидия за всеки самолет с туристи, в Гърция чадърите и шезлонгите са безплатни, а у нас сянката е по-скъпа от нощувката", даде пример Гешо Любенов, шеф на "Турал", която води у нас руснаци, украинци и беларуси. Според него родните хотелиери свили цените с близо 40% и до Нова година България е предлагала най-евтини морски почивки в чужбина за руснаците. В момента обаче конкурентите ни давали по-ниски оферти.

Северните курорти нямат заявки от Русия и Украйна. "Записванията ще са в последния момент - 13-14 дни преди самата почивка. Затова трябва да издаваме визи за ден-два", апелираха от бранша. МВнР ще командирова 58 служители в Москва, Санкт Петербург, Киев и Одеса. В руската столица ще може да се издават по 6000 визи дневно, увери Раковски Лашев от Външно. Шенгенски визи ще се издават за беларусите, 70% от които идват с автобуси през Полша и Словакия, увери той.

Скъпата сянка обаче ще си остане. Строителният зам. министър Иван Аспарухов не прие едията на браншовици да се премахнат концесиите за плажовете. "Албена" плаща 2,5 млн. лв., а за Златни пясъци, където чадърът и шезлонгът струват по 8 лв. всеки, таксата е 1,5 млн. лв. "Ситуацията е извънредна. От 1980 г. съм в бранша, такава криза не е имало. Не е редно да сърбаме попарата на политиците", коментира Евелина Грозева, шеф на борда на "Албена" АД.

Атанас Карагеоргиев, хотелиер от Св. Константин, пък обвини външния министър Даниел Митов, че с изказванията си срещу Русия вредял на бизнеса. "Държавните ни мъже трябва да направят подарък на Путин, не да насъскват руснаците срещу нас. Като не са подготвени, сменете ги", апелира той и обра овациите на колегите си.

Коментари: 0