Репутацията на Facebook е най-голямото предизвикателство пред Libra

Американските политици вече не вярват на компанията заради множеството провали през годините

Репутацията на Facebook е най-голямото предизвикателство пред Libra

Снимка: pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Американските сенатори се събраха във вторник, за да зададат въпросите си на Дейвид Маркс, вицепрезидент на Facebook, по отношение на представената дигитална валута Libra. Законодателите имаха различни по естество запитвания, но всичките изпълнени с недоверие към технологичния гигант.

Провалите от миналото на Facebook пречат на дигиталния проект, пише Bloomberg. Изтеклите данни на милиони потребители, голямото влияние на компанията и нейната роля в изборите през 2016 г. бяха споменавани многократно от членовете на Сенатския банков комитет. Изявленията им почти единодушно подчертаваха, че на Facebook не трябва да се вярва, когато твърди, че единствената му цел е създаването на нова глобална валута.

„Facebook е опасен“, заяви сенатор Шеррод Браун, най-високопоставеният демократ в Банковия комитет. Той наложи тона на събитието със своите остри встъпителни забележки само минути след изслушването. Браун определи компанията на Марк Зукърбърг като „малко дете“ и допълни: „Facebook се проваля отново и отново, а след всеки провал казва, че това не е толкова лошо, защото трупа опит“.

Към Браун се присъединиха сенатори с различна политическа принадлежност, които изразиха подобни притеснения. „Много хора вече смятат, че Facebook е прекалено голям и твърде мощен“, каза Брайън Шац, демократ от Хаваи.

Според Facebook целта е да се създаде криптовалута, която да намали разходите за международни парични преводи и да помогне за привличането на повече от милиард души без банкови сметки в глобалната финансова система. Но след като най-голямата в света социална мрежа обяви плана си миналия месец, тя бързо срещна скептицизъм от широка коалиция от американски представители, включително от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл и президента на САЩ Доналд Тръмп. В същото време Facebook се бори с други проблеми във Вашингтон, сред които разследването на Федералната комисия по търговия, свързано със защитата на личните данни, което едва сега приключва.

Дейвид Маркъс, който ръководи екипа на компанията за блокчейн разработки и е от главните действащи лица в работата над Libra, започна встъпителното си слово, обяснявайки по-подробно какво представлява Libra и как планът на компанията може да промени света на личните финанси. Той обаче използва голяма част от времето на изслушването, защитавайки своя работодател за предишните му грешки и се опита да убеди Конгреса, че използването на Libra не е обвързано с профил във Facebook.

„Поемаме много голям ангажимент, така че хората да ни се доверяват. Трябва да го спазваме за дълъг период от време, за да спечелим доверието на обществото“, коментира Маркъс и добави, че потребителите ще могат да използват валутата Libra с други цифрови портфейли, управлявани от конкуренти на Facebook

Той защити проекта, наблягайки на позитивите за Америка - ако Facebook не изгради технологията на бъдещето, някой друг ще го направи. Маркъс многократно спомена, че САЩ трябва да бъдат лидер в създаването на нова глобална валута - нещо, което другите страни ще се опитат да направят и без техния принос.

Компанията подчерта, че пред Libra има още много работа, след като критиците изтъкнаха, че плановете за валутата изглеждат непълни. Дейвид Маркъс сподели, че бившият изпълнителен директор на PayPal е хвърлил малко светлина върху въпросите за управителния орган на Libra, който ще избере Борда и управляващ директор, които по същество ще управляват дигиталната валута. Той е сигурен, че Facebook ще въведе защита за потребителите, за да предотврати измами в собствения си цифров портфейл, наречен Calibra, включително изискване актуална снимка, за да се създаде акаунт.

Маркъс е готов да повдигне повече въпроси относно Libra в сряда, този път пред Комитета за финансови услуги на Камарата, където председателят Максин Уотърс беше особено пренебрежителен относно плановете на Facebook за Libra. Уотърс призова компанията да спре проекта, докато Конгресът разследва.
Коментари: 0