Нов знак предупреждава за камери на пътя

Tой ще сигнализира на водачите да намалят скоростта, тъй като попадат в зона на видеонаблюдение

Нов знак предупреждава за камери на пътя

Нов знак ще предупреждава шофьорите за камери на пътя. Той ще дава знак на водачите да намалят скоростта, тъй като попадат в зона на видеонаблюдение. Както вече стана ясно, от март в битката с високите скорости по пътищата се включват отново глобите от мобилните камери съобщава Нова телевизия.

Досега всеки фиш за превишена скорост, издаден от радарите в патрулките, оставаше съмнения в шофьорите. Заради тези съмнения съдът спря фишовете от мобилните камери. Равносметката - тежките катастрофи и жертвите растат, а наказаните на пътя намаляват. Затова битката за връщането им в контрола на пътя продължи със законови промени.

За да може катаджиите отново да глобяват с фишовете от радарите, с GPS точно трябва да се посочи мястото на проверка.

"Всички места ще бъдат предварително обявявани чрез интернет, означавани със знаци, чрез медиите - целта е да постигнем една справедлива процедура. Гражданите да знаят къде ще бъдат контролирани и ние да можем да си свършим работата", обясни началникът на „Пътна полиция" Антон Антонов.

Първата крачка е нов знак - Е 24, който от март ще ни предупреждава за стационарни камери и радари на пътя. Всеки ден се произвеждат между 400 и 600 знаци. Първо се прави заготовката по форма. Следва допълнителна обработка и поставяне на светолотразителното фолио.

Животът на един знак е 10 години. Той не само трябва да указва, но и да предпазва шофьорите при инцидент. Крайната цел е затягането на контрола да намали инцидентите. За да е валиден електронният фиш, вече ще се посочва посоката на движение и началото и края на засичането на скорост от всеки патрул на пътя.

От началото на годината само за 24 дни войната по пътищата е взела 25 жертви, а ранените са 441.

Коментари: 0