Нова програма изпраща млади предприемачи от ЕС в чужбина

A.L.E.C.O. е първото изцяло българско предложение за програма на Европейския съюз, което е одобрено и финансирано от ЕК

Нова програма изпраща млади предприемачи от ЕС в чужбина

Снимка: Pixabay

2408 ~ 1 мин. четене

A.L.E.C.O e първата българска програма на ЕС, която с бюджет от 750 хил. евро ще изпрати млади предприемачи на различни места по света. Програмата е представена от еврокомисаря Мария Габриел и евродепутата Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП, съобщават от ГЕРБ.

С бюджет от 750 000 евро, програмата ще изпрати 120 млади предприемачи от България и ЕС в САЩ, Сингапур или Израел, в зависимост от желанието на кандидатите, като им осигури 1000 евро месечна издръжка. Освен стипендията, участниците ще получат допълнително между 600 и 800 евро финансиране за билет, се уточнява в съобщението.

A.L.E.C.O. е първото изцяло българско предложение за програма на Европейския съюз, което е одобрено и финансирано от ЕК. То носи името на българския писател и пътешественик Алеко Константинов, а съкращенията й в превод означават Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities (Постигане на лидерство в предприемачеството и възможности за сътрудничество).

Еврокомисарят Мария Габриел се е обърнала към бъдещите участници в програмата с призив да продължат българската идея с българска реализация и българска перспектива, за да стават все по-видими ползите от натрупания опит.

"Имаме нужда от вас - новото поколение български предприемачи и индустриалци, които да дойдат тук и отново да върнем България на пътя на богатството и просперитета, защото, за да имаме неща, които никога не сме имали, трябва да започнем да правим неща, които никога не сме правили", е заявил Новаков преди официалния старт на програмата.

Подкрепи Economic.bg