Нова регулация може да забави още навлизането на нови лекарствени терапии

От днес влизат в сила промени в Наредба 10 на Министерството на здравеопазването

Нова регулация може да забави още навлизането на нови лекарствени терапии
2363 ~ 2 мин. четене
Новата лекарствена регулация, която влиза в сила от днес, 1 април, ще забави още повече достъпа на българските пациенти до нови лекарства. Това заяви Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM) на семинара „Лекарствата на бъдещето“.

И в момента България е сред най-бавните страни в Европа по включване на иновативни лекарства за реимбурсиране. С новата регулация обаче срокът за навлизане на нов медикамент може да се удължи от 550 на 700-800 дни.

За да кандидатства нов медикамент, компанията производител трябва да представи положителна оценка на здравни технологии от поне една страна между страните Швеция, Великобритания, Франция и Германия. Новото изискване е лекарството да се заплаща от най-големия публичен здравноосигурителен фонд в 5 от 17 европейски страни. Условието досега беше заплащане с публични средства в 5 от 27 страни. „Това означава, че ако медикаментът се плаща от специализиран фонд в някои от тези страни, това няма да важи у нас“, обясни Денев.

Друго ново условие е Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти да е одобрил новото лекарство до 30 септември всяка година. Лекарствата извън този срок остават за следващата година. Тази година одобрение очакват нови лекарства за 7 тежки заболявания, сред които епилепсия.

„През 2018 г. фармацевтичните компании са платили около 160 млн. лв. отстъпки на здравната каса, което означава, че всеки 9-и или 10-и пациент се лекува с тези пари“, каза още Деян Денев. „С новата регулация се въвежда още едно плащане за индустрията – компаниите трябва да връщат направените разходи за лекарства над определения бюджет“, допълни той. Очаква се общата сума да е около 50 млн. лв.

„Така компаниите получават празен чек и никой не може да планира разходите си. Няма как това да е устойчив бизнес модел и най-вероятно няма да издържи, ще се пропука и предстои да видим къде“, коментира Деян Денев. „Регулация и оценка на ефективността безспорно трябва да има, но лошата, необмислена регулация може да доведе до пълен блокаж на новите лекарства. През 2019 г. производителите трябва да връщат на здравната каса всички разходи за нови лекарства“, допълни той.

България харчи за лекарства толкова, колкото и останалите страни в Източна Европа. Общите публични разходи за здравеопазване са около 5 млрд. лв., от тях около 1.4 млрд. лв. са за лекарства, или 28% от общите. "Когато сравняваме лекарствени разходи, нека сме коректни – трябва да се взема предвид ДДС, който само у нас, в Германия и Дания е в пълен размер за лекарствата, в останалите страни ставката е по-ниска", каза Деян Денев.
Коментари: 0