Нова соларна клетка надскочи лимитите на науката

Тя преобразува слънчева топлина в светлина

Нова соларна клетка надскочи лимитите на науката
928 ~ 2 мин. четене

Учените от MIT създадоха нова соларна клетка, която надскочи лимитите на науката с вестта, че може да се окаже способна да превърне слънчевата топлина в използваема светлина.

Устройството демонстрира метод, който позволява на слънчевите клетки да използват топлинна енергия за надхвърляне на теоретично прогнозираните ограничения за обема на слънчевата светлина, която може да се преобразува в ток. В сравнение с традиционните слънчеви клетки новото изобретение на MIT би могло да се окаже нещото, което ще изведе чистата енергия на съвсем ново ниво.

Теоретичната граница на преобразуване на слънчева енергия е определена през 1961 г. Оттогава насам инженерите по света постоянно подобряват своите разработки и достигат все по-високи проценти на конверсия. Еднослойните силициеви соларни клетки, най-често срещаният вид, имат горна граница от около 32% ефективност. Използвайки по няколко слоя силиций в слънчевите клетки или чрез умножители на светлината като например огледала или лещи, учените успяват и да надминават тази горна граница – понякога, предаде Green Tech.

Изследователите от MIT решават да поемат по пътя към по-високата ефективност, като работят за преобразуване на слънчевата светлина първо в топлина, а след това в електричество. За целта използвали устройства, известни като соларни термофотоволтаици (STPV). Отчитайки съществуващите идеи за ограниченията на ефективността при преобразуването на слънчева светлина, докторантът Дейвид Бийрман казва, че чрез соларните термофотоволтаици лимитите могат да бъдат надвишени и те вече са го постигнали.

Т.нар. „гореща слънчева клетка“ на MIT успешно демонстрира как STPV представляват подобрение в сравнение с традиционните фотоволтаични клетки. Засега тяхното изобретение не се слави с каквито и да е световни рекорди. „Ние показахме, за първи път, че термофотоволтаично устройство може да има по-висока ефективност на преобразуване на слънчевата светлина в електрическа в сравнение с основния вид PV клетки“, казва проф. Уанг. Демонстрационната инсталация на екипа е отчела цялостната ефективност от едва 6,8%, което обаче е повече от съпоставима фотоволтаична клетка, разработена в института.

Подкрепи Economic.bg