Нова Студена война вече е в ход, смятат политолози

Според тях в момента отношенията между Запада и Русия се намират в най-ниската си точка от Кубинската криза насам

Нова Студена война вече е в ход, смятат политолози

Вече е в ход нова студена война, казаха политолозите Кольо Колев и Димитър Ганев в сутрешния блок на bTV по повод скандала с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Именно тази атака стана причина редица държави да експулсират руски дипломати от своята територия.

Според Колев и Ганев привикването на българския посланик за Русия Бойко Коцев от премиера Бойко Борисов е добър ход. „От една страна се солидаризираме, а от друга не гоним дипломати“, коментира Колев.

Той определи изгонването на руски посланици като безумно. „Обществеността не е получила нито едно потвърждение, че това идва от Русия. Тереза Мей била казала“, каза политологът.

Според Ганев в момента отношенията между Запада и Русия се намират в най-ниската си точка от Кубинската криза насам. „През последните четири години светът се движи към повишаване на напрежението и хората не си дават сметка колко сме близо до реален конфликт“, каза той.

По думите му в момента светът е в ясно изразен преход от еднополюсен към многополюсен модел, а преминаването от един световен ред към друг става чрез война.

Коментари: 0