Новата LADA изминава 1000 км без презареждане

Моделът Vesta CNG ще излезе на пазара към края на годината

Новата LADA изминава 1000 км без презареждане

Лек автомобил Лада, работещ с 2 вида горива, се очаква на пазара към края на годината. Моделът LADA Vesta CNG ще може да изминава 1000 км без презареждане, съобщава производителят АвтоВАЗ.

Иновативната кола може да работи с бензин или сгъстен метан. Композитните газови бутилки са оборудвани с вградени предпазители и високоскоростни вентили, които изключват възможността за разкъсване на бутилките и неконтролируемо изтичане на газ в случай на авария. Две бутилки, проектирани за налягане до 250 атмосфери, са разположени в задната част на автомобила, под пода на багажника.

Напълно заредена LADA Vesta CNG ще изминава 1000 км без презареждане. Когато газът в бутилките привършва, колата ще преминава автоматично на бензин. Предвидена е и възможност за принудително привеждане към бензин с помощта на превключвател. Изчислено е, че при работа на колата с метан, разходите за гориво намаляват повече от 3 пъти.

В момента LADA Vesta CNG е в процес на сертифициране, който се очаква да приключи тази есен, след което ще започне серийното производство на хибрида, а продажбите – в края на годината. Цената не се съобщава.

През юни тази година в Русия са продадени 22 229 автомобила LADA, което е със 7,9% повече спрямо май. LADA Vesta е в челната петица на най-продаваните автомобили в страната, заемайки четвърто място.  

Коментари: 0