Безработните в САЩ набъбнаха до над 20 милиона за месец

Очакванията на Goldman Sachs са за още толкова до края на май

Безработните в САЩ набъбнаха до над 20 милиона за месец

Снимка: БТА

1096 ~ 2 мин. четене
Нови 5.2 милиона американци са потърсили обезщетения за безработица миналата седмица, което увеличава общите молби за безработица през последния месец до над изумителните 20 милиона. Това подчертава задълбочаващия се икономически спад, причинен от епидемия от коронавирус, съобщава Reuters.

Министерството на труда заяви днес, че миналата седмица са били подадени над 5.2 милиона нови искания за безработица, което е малко по-малко от подадените 6.6 милиона заявления седмица по-рано. 

Статистиката днес следва мрачни данни, представени вчера, за рекорден спад на продажбите на дребно през март и най-големия спад на производството от 1946 г. насам. Специалистите прогнозират, че икономиката, която според тях вече е в рецесия, се е свила през първото тримесечие с най-резките темпове след Втората световна война.

Статистиката на седмичните молби за безработица – най-актуалните данни за здравето на икономиката – се следи отблизо от анализаторите, защото показва дълбочината на спада, кога вълните на съкращения могат да изчезнат и кога може да започне възстановяване.

„Спадът на икономическата активност е слисващ“, казва Джоел Нароф, главен икономист от Naroff Economics в Холанд, Пенсилвания. „Дори да видим първоначален подем, след като икономиката се възобнови, силата и продължителността на това възстановяване изобщо не са ясни.“

„Очакваме, че молбите ще станат много повече през следващите седмици, тъй като Щатите не дават признаци за разхлабване на мерките и все повече компании уволняват работници в отговор на спирането на дейности“, казва Джоузеф Бригс, икономист от Goldman Sachs в Ню Йорк.

„Ние в момента проектираме допълнителни 20 милиона първоначални молби за безработица до края на май, след което очакваме новите искове да спаднат до нива, съответстващи на предишните рецесии“, допълва той.
Подкрепи Economic.bg