Новите безработни в САЩ продължават да са много

През миналата седмица са подадени близо 900 хил. молби за обезщетения, а прогнозите са за продължителна криза на пазара на труда

Новите безработни в САЩ продължават да са много

Снимка: БТА

Броят на американците, които подават нови искове за обезщетения за безработица, са останали на високо ниво миналата седмица, показват данните на Министерството на труда. Това според анализаторите означава, че възстановяването на пазара на труда в САЩ ще бъде постепенно, а не рязко.

Новите молби през седмицата, приключила на 5 септември, са общо 884 000 броя, което е горе долу същото ниво като предходния отчетен период. Икономистите, анкетирани от Reuters, прогнозираха 846 000 заявления през последната седмица.

Въпреки че исковете са намалели от рекордните 6.867 милиона в края на март, съкращенията продължават във всички отрасли на икономката, тъй като много компании са изчерпали парите от правителството, с които се подпомагаха заплатите на служителите. Но прогнозите са за още освободени служители.

Авиокомпаниите, включително United Airlines и American Airlines, обявиха съкращения на работни места. Такива има и в нефтената индустрия.

Икономистите смятат, че на пазара на труда може да му отнеме години, за да се върне на предпандемичните си нива и настояват Белият дом и Конгресът да възобновят прекъснатите преговори за друг спасителен пакет на фона на неуспеха в търсенето на ваксина.

AstraZeneca направи пауза в глобалните изпитания на експерименталната си коронавирусна ваксина, която беше описана от Световната здравна организация като вероятно водещ кандидат в света и най-напреднала по отношение на развитието, след необяснима болест на един от участниците.

Миналата седмица правителството съобщи, че икономиката е създала 1.371 млн. работни места през август, след като добави 1.734 милиона през юли. Досега около 10.6 млн. от общо 22.2 млн. работни места, загубени по време на коронавирусната криза, са възстановени.

Коментари: 0