Apple: Моделите iPhone 12 носят риск за пейсмейкърите

Производителят предупреди за наличието на повече магнити, които могат да разстроят някои медицински устройства

Apple: Моделите iPhone 12 носят риск за пейсмейкърите

Снимка: Apple

Apple предупреди клиентите си, че някои от смартфоните ѝ могат да попречат на работата на медицински устройства, включително на пейсмейкъри, предава CNN. Това стана ясно, след като компанията обнови инструкциите си за безопасност относно съдържащите се в устройствата ѝ магнити и радиостанции. 

Според информацията са възможни проблеми и с четирите нови модела от серията iPhone 12, както и при използването на аксесоарите MagSafe.

Причината е наличието на повече магнити в новите устройства спрямо предишните поколения. По-силните магнитни полета, които се образуват, могат да доведат до смущения в работата на такива медицински импланти като пейсмейкъри и дефибрилатори.

Затова Apple препоръчва продуктите ѝ да се държат на „безопасно“ разстояние от чувствителната апаратура в човешкото тяло. Според производителя това означава поне 15 см отстояние на телефона от мястото, където се намира имплантът, и най-малко 40 см дистанция по време на зареждане.

Здравните експерти отдавна предупреждават да не се използват или държат мобилни телефони твърде близо до имплантирани медицински устройства, например в джобовете на ризата.

Консултирайте се с вашия лекар и производител на медицинско оборудване“, съветват още от Apple в изявлението си.

Коментари: 0