Румъния обмисля отмяна на карантината за ваксинирани пътници

Решението е предложено от Националния комитет за извънредни ситуации на страната и трябва да се одобри от правителството

Румъния обмисля отмяна на карантината за ваксинирани пътници

Снимка: Pixabay

Ограниченията за пътуване в ерата на COVID-19 непрекъснато се променят, но предоставянето на доказателства за отрицателен резултат от тест за коронавирус се превърна в доста стандартно изискване за много страни. Сега, когато разпространението на ваксините започна по целия свят, властите отговарят с нов набор от насоки за пътуващите.

Наскоро Румъния се превърна в една от няколкото държави, които променят своя подход за справяне с пандемията. Националният комитет за извънредни ситуации на страната (CNSU) обяви, че предлага да се отмени задължителната карантина за ваксинирани пътници. Правителството обаче трябва да одобри решението, преди то да влезе в сила.

За да заобиколят изискването за карантина, пътуващите трябва да докажат, че са получили и двете дози от ваксината COVID-19 и че са минали поне 10 дни от поставнето на втората.

Romania Insider уточнява, че това важи за всички идващи от страни от "жълтия списък".

Доказателството трябва да се покаже чрез „документ, издаден от здравното звено, което го е администрирало, от Румъния или от чужбина“. Все още не са публикувани подробности кои ваксини ще бъдат приети или дали ще бъде разрешена някоя от няколкото опции.

Румъния не е единствената страна, която променя ограниченията си за пътуване за ваксинирани посетители. Сейшелските острови наскоро бяха отворени за всички ваксинирани пътници, въпреки че посетителите все още ще трябва да представят доказателство за отрицателен PCR тест в допълнение към имунизационните документи.

Коментари: 0