Новите собственици на \"Виваком\" купили и \"Дунарит\" (обновена)

Групата инвеститори LIC33 купила за 1 евро дяловете на 6 компании от Цветан Василев

Новите собственици на \

Снимка: БГНЕС

3980 ~ 3 мин. четене
Групата LIC33, която обяви преди дни, че придобива "Виваком" е станала собственик и на военния завод "Дунарит" и на още 4 фирми. Това заяви Пиер Луврие, председател на УС на LIC33 и инвеститор, специализирал в частен капитал в затруднено положение в продължение на 15 г. Сред останалите закупени фирми са First Digital, GARB, NURTS и AvioNams. 

Групата LIC33 включва инвеститори от ЕС, които се специализират в работата на нововъзникващите пазари и в изпаднали в затруднено положение компании. Мистериозните предприемачи се представиха на пресконференция в хотел Хилтън днес.

Ето и кои са те - собственикът на Ел Ай Си Пиер Луврие, Брус Бауерс – изпълнителен директор, Бертран Кавайе – старши съветник към компанията и Жан Жакобс – независим съветник.

Начело на LIC33 (съкращение от Louvrier Investment Company) стои Пиер Луврие – белгийски гражданин с руски паспорт, който живее в Москва.

Според Bloomberg Business, Пиер Луврие е работил като съветник към Accenture и като асоцииран директор на KPMG Корпоративни Финанси в Москва. Той има дялове в 17 компании и служи в борда на директорите на много от тях. Луврие е завършил право и икономика в Белгия.

LIC33 придобива дяловете във всички изброени компании от Цветан Василев за едно евро.

 „Това е много висока цена за такава транзакция, тъй като ние купуваме дълговете и задълженията на тези фирми и ангажимента и отговорността да изплатим тези дългове", заяви Пиер Луврие.

 По предварителни данни консолидираните дългове на всички фирми възлизат на 900 млн. евро. Парите ще дойдат от водещи международни банки и инвеститори, заяви Брус Бауър. Част от задълженията трябва да се изплатят до края на 2015, а останалата част до края на 2018.

Транзакцията все още не е одобрена от регулаторните институции и антимонополната комисия. По думите на инвеститорите, те ще се стремят да създадат прозрачност, ясна правна структура в придобитите фирми и на първо място да изплатят дълговете на компаниите.

 „Въпреки че страната е минала през доста труден период, България е добра и стабилна дестинация за инвеститори.”

Луврие няколко пъти подчерта, че придобитите фирми не са в финансово затруднение и че има за цел да ги направи лидери на Европейския пазар.

Дунарит и АвиоНамi са преминали през доста труден период, но френско-белгийският инвеститор е оптимистичен за бъдещето на компаниите.

 Ако транзакцията бъде одобрена на регулаторните власти, LIC33 придобива 43% от Виваком, 91% от Дунарит и 91% от АвиоНамс.

 „Финансовата ситуация във Виваком е отлична, проблемът е другаде,” заяви Луврие. „ Ние сме тук, за да инвестираме и подобрим ситуацията на тези компании. Фокусът ще е върху рефинансирането, преструктурирането и стабилизиране на фирмите, поясни той.

 Луврие потвърди, че предишният собственик е продал дяловете си и вече не е част от сделката, както и многократно наблегна, че тяхната роля е на технически инвеститори. Той отказа да коментира политически въпроси и възможни връзки с инветитори, бизнесмени и политически фигури в Русия.

Луврие подчерта независимостта си от всякакви политически интереси и че не представлява ничии интереси, че няма фантомни личности и че е единственият собственик на LIC33, създадена специално за тази финансова транзакция.

На снимката отляво надясно: Бертран Кавалие, Брус Бауър, Пиер Луврие, Жан Жакобе.

Коментари: 0