Новият бюджетен iPhone SE се превърна в пазарен хит

Въпреки това се очаква доставките на Apple да спаднат на годишна база с 20-25% това тримесечие

Новият бюджетен iPhone SE се превърна в пазарен хит

Последните актуални модели - iPhone SE, iPhone 11, iPhone 11 Pro Max и iPhone 11 Pro

Снимка: Apple

7416 ~ 2 мин. четене
Новият по-евтин iPhone SE на Apple се продава по-добре от очакваното, сочи анализ на времето за доставка, направен от анализатора на TF Securities Минг-Чи Куо.

Той обаче прогнозира, че въпреки завишения интерес към най-новия модел, доставките на iPhone за тримесечието, завършващо през юни, ще намалеят с 20% или 25% на годишна база поради пониженото търсене, произтичащо от пандемията с Covid-19, пише CNBC.

Apple предупреди през февруари, че няма да постигне целите си за продажби заради намаленото търсене в Китай, както и поради проблеми с производството, произтичащи от мерките срещу Covid-19. 

Предупреждението на компанията обаче беше отправено преди пандемията да се разпространи в световен мащаб и преди части от САЩ, включително централата на Apple в Калифорния, да започнат да затварят.

Миналата седмица Apple пусна нов iPhone в разгара на кризата - първият iPhone, който излиза на пазара без голямо събитие за представянето му. IPhone SE използва класическия дизайн на iPhone, който беше представен за първи път през 2014 г., актуализиран с модерни чипове и камери. Това е телефонът с най-ниска цена в сегашната гама на Apple, като в САЩ тя започва от 399 долара.

Куо твърди, че силният прием на iPhone SE предполага, че потребителите са привлечени от по-ниската цена.

„Най-трудното предизвикателство на COVID-19 за марките смартфони е отрицателното въздействие върху доверието на потребителите или покупателната способност след избухването на пандемията, в резултат на което потребителите предпочитат да избират модели с по-ниско съотношение цена/спецификации или да спрат да купуват смартфони“, пише Куо.

Apple обичайно пуска нови iPhone модели през септември. Според Куо обаче тази година компанията може да отложи премиерата, предвидена за пролетта на 2021 г., чак до есента.

Куо е един от най-популярните анализатори на Apple и преди доста често е описвал продукти на компанията, преди да бъдат пуснати.

Apple се предвижда да отчете финансови резултати за предходното тримесечие на 30 април.
Подкрепи Economic.bg