Новият италиански кабинет обещава 780 евро базов доход

Управленската програма не предвижда излизане от еврозоната

Новият италиански кабинет обещава 780 евро базов доход

Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо

Снимка: БТА

1352 ~ 1 мин. четене
Програмата на новото правителство в Италия предвижда въвеждането на универсален базов доход от 780 евро. Антисистемното "Движение 5 звезди" обяви днес, че е сключило окончателно споразумение с крайнодясната партия "Лига" за сформиране на управляваща коалиция в Италия, предаде Ройтерс.

Програмата на двете популистки партии призовава за незабавно отменяне на санкциите срещу Русия и преразглеждане на икономическото управление на Европейския съюз, включително на редица договори като т. нар. фискален компакт. 

Тя обаче не предвижда излизане на Италия от еврозоната, нито референдум по въпроса.

Италия е третата икономика в еврозоната. Тя обаче е в криза от години, като държавният дълг възлиза на около 132 процента от БВП - най-високия в еврозоната след този на Гърция, отбелязва Ройтерс.

Окончателното коалиционно споразумение ще бъде подложено на одобрение от членовете на Движението днес, съобщи лидерът на движението Луиджи Ди Майо, цитиран от ДПА. 

Очаква се партия "Лига" също да се консултира със своята членска маса за коалиционното споразумение. Тя ще организира неофициални секции за гласуване на обществени места през уикенда.

Двете популистки партии сключиха коалиционно споразумение близо два месеца и половина след парламентарните избори в Италия на 4 март, които не излъчиха категоричен победител. Ако преговорите между тях се бяха провалили, това на практика щеше да означава свикване на нови избори.
Коментари: 0