Новият президент на Бразилия положи клетва

Наследникът на Дилма Русеф представи кабинет от 21 министри

Новият президент на Бразилия положи клетва

Само няколко часа след отстраняването на Дилма Русеф новият президент на Бразилия Мишел Темер положи клетва и дори представи кабинет от 21 министри, съобщиха световните агенции. 

Досегашния вицепрезидент Мишел Темер пое поста, докато върви процесът срещу досегашния държавен глава. Той обеща по-добро управление и призова бразилците да му вярват. 

Дилма Русеф обвинява Темер, че предвожда опит за преврат срещу нея като легитимно избран президент и твърди, че е отстранена за действия, които са законни. 

Вчера Сенатът на Бразилия гласува за импийчмънт на президента. Процесът срещу Русеф може да продължи най-много 6 месеца, като Сенатът отново ще гласува дали да я отстрани окончателно. За това са необходими две трети от гласовете. 

Ако сенаторите не са съгласни с аргументите на инициаторите на импийчмънта, Русеф ще се върне към задълженията си. В противен случай Темер ще остане държавен глава до изборите през 2018 г.

Дилма Русеф е обвинена във финансови нарушения, които са допуснати в разпределението на бюджетните средства по време на предишния й мандат и в първите месеци на втория мандат  и в манипулация на публичните сметки с цел да се скрие истинския обем на бюджетния дефицит.

Коментари: 0