Новият президент на Зимбабве положи клетва

Той обаче е свързван от мнозина с някои от най-големите зверства, извършени по време на управлението на партия Zanu-PF

Новият президент на Зимбабве положи клетва

Емерсън Мнангагуа положи клетва като президент на Зимбабве по време на церемония на препълнен стадион в столицата Хараре, пише BBC.

Още в сряда стана ясно, че Мнангагуа, който беше заместник на сваления държавен глава Робърт Мугабе, ще бъде новият президент на Зимбабве. Именно в сряда уволненият вицепрезидент се завърна в страната, от която избяга в Южна Африка, когато беше уволнен от Мугабе. Това доведе до политическа криза, в която армията пое властта в страната, а впоследствие 93-годишният автократ Мугабе подаде оставка във вторник.

Още на 15 ноември BBC писа, че действията на военните в Зимбабве може да са с цел сваляне на Мугабе от поста и замяната му с уволнения му заместник. Причина за недоволството на армията стана фактът, че отстраняването на Мнангагуа от поста му превърна съпругата на Мугабе – Грейс, в неговия най-вероятен наследник на поста.

Мугабе, който 37 години управлява Зимбабве с желязна ръка, най-накрая се огъна на народния и политически натиск, часове след като парламентът започна процедура за неговия импийчмънт.

Опозицията в Зимбабве призовава Мнангагуа да сложи край на „културата на корупция”. Същевременно обаче, въпреки че Мнангагуа беше уволнен от Мугабе, новият президент продължава да бъде свързван от мнозина с някои от най-големите зверства, извършени по време на управлението на партия Zanu-PF, откакто страната през 1980 г. получи независимост от Великобритания.

Коментари: 0