Новогодишен подарък от космоса - кометата “Каталина”

Кометата ще зарадва астрономите и всички любители на Космоса на 17 януари 2016 г.

Новогодишен подарък от космоса - кометата “Каталина”

Кометата „Каталина" е поредното небесно зрелище, което ще зарадва астрономите и всички любители на Космоса на 17 януари 2016 г.-тогава ще се наблюдава най-близо до Земята - само на 108 милиона километра. Тя е открита преди 2 години от телескопите на Университета в американския щат Аризона, на 15 ноември кометата премина през своя перихелий или най-близката си точка до Слънцето на разстояние от близо 123 милиона километра, обясни за Нова телевизия астрономът от БАН Пенчо Маркишки. 

От нашите географски ширини кометата „C/2013 US10" („Каталина") се вижда всяка сутрин около 6 часа на източния хоризонт. Условията за наблюдения ще се подобрят около Коледните и Новогодишните празници. В безлунни нощи „Каталина" може да се забележи и с невъоръжено око, въпреки това е препоръчително това да става с бинокъл или телескоп. Желаещите да я видят обаче ще трябва да избягат далече от градските светлини, уточни още Пенчо Маркишки, съобщи Nova. 

Кометите са космически тела, съставени предимно от лед и замръзнали газове, които гравитират около Слънцето. Когато наближат звездата, газовете започват да се изпаряват и от Земята сме свидетели на красиви светещи опашки. Кометите с дълъг период на обиколката си около Слънцето произлизат от Облака на Оорт – огромна сфера около Слънцето, наситена с комети и прах, простираща се на 3 светлинни години от своя център. Облакът на Оорт маркира границите на Слънчевите гравитационни сили и всяка комета в периферията, кояо го напусне, се превръща в космически скитник. 

Коментари: 0