Новото летище в Истанбул става база на Turkish Airlines (снимки)

По план на 31 декември всички операции ще се преместят от летище Ататюрк

Новото летище в Истанбул става база на Turkish Airlines (снимки)

Turkish Airlines приветства новата ера в турската авиация с откриването на новото летище в Истанбул. Освен най-големия такъв международен център в света, то ще бъде и дом на националния превозвач и ще установи Истанбул като глобален авиационен и туристически хъб. Благодарение на стратегическото си местоположение между Изтока и Запада, новото летище разкрива голям потенциал за развитие пред Turkish Airlines, а и пред глобалната индустрия, като след окончателното си завършване то ще може да обслужва 200 милиона пътници годишно.

Дългоочакваното откриване съвпада с 95-ата годишнина от основаването на Република Турция, а самото летище бе наречено „Летище Истанбул“ на специалната церемония, официално открита от президента на Република Турция, Реджеп Тайип Ердоган. 


Пътниците на първите полети на Turkish Airlines до новото летище, което бе отворено на 29-и, получиха сувенирни билети. Откриването на новия авиационен център, съчетано с динамиката и енергията на Turkish Airlines, ще доведе до началото на нова ера за авиокомпанията. 

След официалното откриване Turkish Airlines извършва ограничен брой вътрешни и международни полети от новото летище, като всички останали операции ще продължат да се изпълняват от летище Ататюрк в Истанбул спрямо вече съществуващия полетен график. Нови, допълнителни полети ще се извършват от новото летище в Истанбул до Анкара, Анталия, Измир, Баку и летище Ерджан до 30 декември. По план на 31 декември всички операции ще се преместят от летище Ататюрк в Истанбул, след което полетите ще се изпълняват от новото летище в Истанбул.

 

С откриването на ново летище Turkish Airlines ще има капацитета да разшири още повече мрежата си, добавяйки към нея нови маршрути и полетни часове. Това, от своя страна, може да доведе до ръст както в броя пътуващи с авиокомпанията, така и при превоза на товари. Пътниците ще могат да се възползват и от едно изцяло обновено преживяване на „изградения от нулата“ терминал, на който присъстват най-новите технологии и иновации.

Мегапроектът ще бъде реализиран в четири фази, като финалната ще бъде завършена през 2028 г. Летището ще се простира на площ от 76,5 км2, ще разполага с 6 писти, 4 терминала, 233 паркинг места за самолети, над 500 гишета за проверка, 225 000 служители и капацитет да обслужва до 200 милиона пътници годишно.

При пълното завършване на глобалния хъб той ще включва още офиси, жилищни комплекси, хотели, здравен център, културни и художествени сгради, търговски център, дизайнерски аутлети, конгресен ЕКСПО център и зали за срещи и обучения.

На официалната церемония по откриването г-н Илкер Айджъ, председател на борда на директорите и изпълнителния комитет на Turkish Airlines, коментира: „С преместването на Turkish Airlines в новия ни дом на летище Истанбул, започва вълнуващ нов етап за нас. Новият център на превозвача играе важна роля в бъдещата стратегия за развитие на авиокомпанията и ще предложи безкомпромисно преживяване както на международните, така и на местните ни пътници“.

Коментари: 0